Amsterdam, Bars

Vesper Bar

13 april 2015

In een charmant hoekpandje in de Amsterdamse Jordaan vind je Vesper Bar. Een kleine, gezellige cocktailbar met een huiselijke vibe en bartenders die weten wat ze doen…

Vesper bestaat inmiddels alweer ruim 5 jaar, en hoort al die tijd tot de vaderlandse top, met oprechte erkenning in het buitenland. Net als bij Door 74 hebben veel bekende bartenders hier achter de bar gestaan voordat ze hun vleugels uitsloegen en een eigen bar of cocktailconsultancy-gebeuren begonnen.

Flavour map

Vesper wordt sinds een jaar (en nog wat) gerund door de Rotterdamse Niels van Wouwe. De huidige kaart is vormgegeven als een krant, fraai geïllustreerd met een handige ‘flavour map’ die de cocktails indeelt in een matrix met sterk, mild, zoet en zuur. Reuze handig. Verder wat obligate kennis over de Vesper Martini, Ian Flemming en James Bond. De Vesper Martini shaken ze hier met Tanqueray London Dry gin, Ketel One vodka, Lillet Blanc en Angostura bitters.

Vesper Martini  - © Vesper Bar Amsterdam

Vesper Martini – © Vesper Bar Amsterdam

Japanse whisky ketjapsiroop en sesamolie

De bar hanteert sinds het zijn deuren opende iets wat The Leap of faith heet. Leg je lot in de handen van de bartenders, die na al die jaren trouwe dienst haarfijn aanvoelen wat jou soort cocktail is. Als deze regel op mij toegepast zou worden drink ik echt niets anders meer dan Negroni’s, dus we beginnen met de kaart. Asian Forest is een originele cocktail met Japanse whisky, huisgemaakte ketjapsiroop, citroensap, sesamolie en chilipeper. Dit wordt geserveerd in een Japanse mok, gegarneerd met zeekraal. Toffe smaken, een beetje funky doch goed in balans. De smaak van de chilipeper zet logischerwijs door maar wordt nooit overheersend. The Communist is een soepele wegdrinker met de gloednieuwe Vørdings gin (een gin infused met cederhout), Cherry heering, sinaasappel- en citroensap.

Niels’ kindje is de weergaloze smoked maple syrup, waarmee ze hier ‘off menu’ een fijne Old Fashioned ‘stirren’. Ik proef hem met Ketel 1 Matuur, en dat werkt prima. Ik bestel hem nogmaals, en nu met Woodford’s Reserve bourbon. Vind ik nog lekkerder. Nog een shotje van huistequila Ocho, en als een dampende agave zit ik in de taxi naar huis. Een avondje Vesper, nog steeds een aanrader!

 

Vesper Bar - © Vesper Bar Amsterdam

Vesper Bar – © Vesper Bar Amsterdam

Eigenaar: Niels van Wouwe

Head bartender: Robbert-Jan de Wildt

Verdere barteam: Jegeny Rimen, Thomas Forster, Dennis Pluym, Laurence de Rooij.

Prijs cocktails: E 9,50 – E 14,50,-

 

Openingstijden:

Dinsdag – Donderdag: 20.00 – 01.00

Vrijdag – Zaterdag: 17.00 – 03.00

Zondag: 19.00 – 01.00

 

Opmerkelijk:

Bartender Thomas Forster heeft naar eigen zeggen een waardige opvolger voor de inmiddels van de kaart verdwenen Pornstar Martini bedacht: Victoria’s Secret. Een beauty van een fruitig-kruidige cocktail met een pittig randje. (Excuus voor de  tenenkrommende oneliner)

 

Vesper Bar

Vinkenstraat 57

Amsterdam

site

facebook

 

 

Lees dit ook