Amsterdam, Bars, Cocktails

The Tailor

10 februari 2017

The Tailor is de vorig jaar geopende cocktailbar van het Amsterdamse Krasnapolsky hotel (NH Collection Grand Hotel Krasnapolsky*****), eentje uit de golf nieuwe, goede hotelcocktailbars in de hoofdstad.

Ik schreef er al eerder over. De bar werd opgestart door Tess Posthumus (Door 74), die nog steeds als barconsultant actief betrokken is bij de bar en de ontwikkeling van de cocktails.

Achter de bar bij The Tailor staat een enthousiast barteam met jonge talenten uit binnen- en buitenland, geblend met enkele ervaren horecatijgers als Jochem van den Berg en Niels van Horssen (bar manager).

The Tailor is ruim opgezette cocktailbar met genoeg intimiteit. De cocktails omschrijft de bar zelf als classic with a modern twist. Het concept achter The Tailor is handgemaakt, afgesteld op jouw wensen en met een dikke knipoog naar de kleermakershistorie van oprichter meneer Krasnapolsky. Dat is vrij ver doorgevoerd wanneer je er op let. Van de karakteristieke stoffen gilletjes tot de menukaart, van service tot interieur. De bar is sfeervol donker met veel bruine en rode tinten leer, koper en hier en daar een incidentele paspop. Een joekel van een professionele bar is de eyecatcher van de zaak. De flessen drank staan opgesteld als ware kunstwerken tegen een bakstenen muur. En het is fijn zitten in de comfortabele leren banken in de zaak. Aan de bar kun je zitten op comfortabele krukken, een pre voor iedere bar en een must voor de betere hotelbar..

Tess Posthumus

The Tailor heeft een heel tof verwarmd buitenterras, de echte wintertuin. En de aparte snug lounge, waar je op stand stiekem kan doen en je innerlijke Rus kan pleasen met kaviaar, flessen Beluga Gold-wodka, oesters en champagne.

Wanneer gezeteld in de bar krijg je een glaasje water en een schaaltje vers gebrande nootjes. Bij de menukaart krijg je uiteraard de nodige uitleg en kundig advies wanneer je niet zo goed weet wat je wilt. Leuk van de kaart is ook een fraaie sectie bites, en die mogen er zijn. Van oesters tot pimientas de padrón tot culinaire hoogstandjes als een zwarte macaron met gerookte zalm en zalmeitje tot bitterballen. Want bitterballen kunnen altijd. Mocht je in een worstige bui zijn sla dan vooral de charcuterie niet over.

Ik ga hing onlangs een avondje aan de bar met Tess om enkele van de nieuwe cocktails op de kaart te proeven. Ik heb niet alle beschreven cocktails in 1 avond geproefd, dat zou iets te bont zijn. Maar ik ben sinds de opening wel vaker in The Tailor geweest, en waar mijn geheugen doorgaans een vergiet is absorbeert het cocktails wonderwel. Aldus.

Tess: “The Tailor bestaat een jaar en heeft echt zijn plek gevonden. Er staat een solide team. Zo heerst er een goede dynamiek tussen oude rot Jochem en het team jonge honden” zegt Tess met een gulle glimlach. “Iedereen leert van elkaar en de bartenders worden gestimuleerd te experimenteren en nieuwe cocktails te ontwikkelen. Ook worden ze gesteund deel te nemen aan cocktailcompetities. Ik ben blij met hoe The Tailor zich ontwikkelt. Het publiek is inmiddels gegroeid tot een leuke mix van hotelgasten en Amsterdammers – die de bar steeds meer weten te vinden.”

Common Journey

Cocktails zijn hier ingedeeld in Cashmere: strong conconctions, Silk: Floral & Bubbly, Cotton: Fresh & Easy en Hemp: Herbal & Spiced. Daarnaast zijn er nog de aparte Tailor Signatures van ons aller Tess. De cocktails komen in mooi glaswerk en met (vaak eetbare) garneringen.

Director’s Cut

Zo komt de Director’s Cut, een frisse en volle whisky sour met Woodford Reserve Bourbon, corn syrup, citroensap en eiwit met een minibakje gecaramelizeerde én gezouten popcorn. Zelf ben ik gek op dit soort details, en trouwens ook op een goede whiskey sour. Deze variant komt uit de koker van good ol’ Niels van Horssen en is precies raak. Cocktails komen hier met een eigen hashtag, doe daar vooral je voordeel mee. Pods & Beans is een frisse cocktail met tonka-infused cognac, citroensap, vanillesiroop, cacaobitters en Cynar. Ik hou intens van de eigenzinnige Italiaanse artisjok-bitter Cynar, en daar mag de cocktail best een extra tik van krijgen.

Pods & Beans

Een persoonlijke favoriet is  is de Odalisque, de cocktail waarmee Elisa Bouchon het tot de Europese finale van de Sidecar by Merlet 2016-competitie schopte. Een gelaagde cocktail met slechts 3 ingrediënten: Wynand Fockink speltjenever infused met saffraan, Noilly prat en Merlet Apricot-likeur. Perfect in balans, de cocktail opent fris, zet door met zoete abrikoos, komt vervolgens door met het moutige van de jenever en eindigt weer fris. Dit alles met een verwarmende ondertoon van saffraan. Elisa verzorgde ook de Trės Burlesque op de kaart, een plaatje van een elegante, vrouwelijke cocktail met Jasmin infused Gin, Falernum, Dolin Blanc (witte vermout) en champagne.

Ook The Dandy weet te boeien en laat zijn smaken 1 voor 1 voorbij komen:  Fernet Branca – een reductie van sinaasappel – Bulleit Rye whisky. Een lekker drankje met een ietwat ongemakkelijke kleur, maar de ingrediënten combineren goed en de Fernet Branca is mooi gebalanceerd: aanwezig maar niet dominant.

Cuban Mist

Verder komt de topcocktail Cuban Mist (Havana Club 7, Wynand Fockink Apricot-likeur, Henessy cognac, muscavadosiroop en Krasnapolsky tobacco bitters) samen met rauwe ham gerookt in een stulp aan tafel. De Lovely Lima, een longdrink met Pisco, limoensap, orgeat, huisgemaakte grapefruit soda drinkt lekker weg maar mist wanneer ik hem proef wat spanning.

Lovely Lima

Van de sectie alcoholvrij vind ik de G&B Collins erg geslaagd, maar ik ben dan ook die hard gember-fan, vergelijkbaar met een foodblogger en avocado. De mocktail combineert basilicumsiroop, Thai ginger ale en grapefruitbitters.

De Dutch Coupe (Bols Corenwijn 6YR, Carpano Antica Formula, Cynar, orange flower water en orange bitters) is gewoon een goed drankje, net als de Killer Cocktail (Disaronno, Beefeater gin, Campari, passievrucht, citroen, cranberry ). Tess won hier 3 jaar geleden de wereld finale van Disaronno’s The Mixing Star-mee, en helemaal terecht zeg ik als toenmalig jurylid. Een cocktail die hier ook al sinds de opening rondzingt op de kaart is de bitterkoekjes sour, een drankje dat puur op naam al een vermelding verdient. Een romige rum sour met Doorley’s XO en Wynand Fockink bitterkoekjes likeur. Yum.

Bitterkoekjes Sour

Facts & Figures

Resident startender: Tess Posthumus

Barmanager: Niels van Horssen

Barteam:
Elisa Bouchon
Sjoerd Muller
Erwan de Kerouara
Tahnee Hiariej
Noemi de Ciutiis Chiavarini
Joey Lilipaly

Jochem van den Berg (gastheer)

Prijzen cocktails: €9,5 – €15,-
Prijzen mocktails: € 6,-
Punch (4p.): € 45,-
Porte bitterballen (6): € 7,50

Openingstijden:
Maandag t/m zondag 17.00 – 01.00

Opmerkelijk:
1. Zeker nog het vermelden waard is de samenwerking met distilleerderij Wynand Fockink, de Amsterdamse stoker van weleer die letterlijk aan het hotel grenst, in de Pijlsteeg. Naast het feit dat de bar de likeuren en jenevers van Wynand Fockink in zijn cocktails heeft verwerkt is er ook een eigen Krasnapolsky-likeur ontwikkeld, net als Krasnapolsky bitters Zo zijn er Krasnapolsky Perfume bitters, Orange Bitters en de Tobacco bitters (zonder echte tabak, vrees niet). Hoe lokaal is het als je kan stoken bij de buurman? Hulde!

2. Het is mij nog niet gelukt de Blue Agave-blazer (een creatie van Sjoerd Muller) en de Polish Punch (signature van Tess) te proeven. Deze staan bij een volgend bezoek bovenaan mijn lijstje.

3.  Jochem van den Berg is een gastheer in hart en nieren en voor mij zeker 1 van de sterren van de Tailor-show. De onvervalste Amsterdammer ruimde 24 jaar geleden op 16-jarige leeftijd al kopjes af in de banqueting van het Krasnapolsky.

4. Onder de swingende naam ‘Tess & The Tailors’ organiseert de bar regelmatig cocktailworkshops en die zijn een hit. Op zaterdagmiddag 18 februari en zaterdagmiddag 25 maart kun je aanschuiven voor een middagje shaken en stirren. Aanmelden kan via info@barthetailor.com

Openingsfoto: bartender Elisa Bouchon

barthetailor.com

Lees dit ook