Bars, Rotterdam

Stirr

3 februari 2016

Nieuw in Rotterdam: de speak easy cocktailbar ‘Stirr’ aan de Eendrachtsweg. De bar is het geesteskind van de Rotterdamse bartender-eigenaar Can Kizilca, die vroeger de bar bestierde bij Café LaBru en NRC Next…

Can: “Noem mij groot aandeelhouder, ik run Stirr samen met mijn (bartender)vrienden Sven Brokaar en Larry Soliana. Ruim zes jaar stond dit pand leeg, daarvoor zat hier onder andere een poolcafé, een coffeeshop mét wietplantage en een woonhuis. Ik was gelijk verliefd toen ik twee jaar geleden deze ruimte inliep. Door een succesvolle crowdfunding-campagne en steun van de gemeente kwam Stirr van de grond.”

Poolen in het duister

De bar beslaat twee verdiepingen en bevindt zich op de 2e en 3e verdieping van het pand. Het interieur van deze bar is donker, hoewel het grootstedelijke licht wat door de immense ramen aan de straatkant schijnt voor extra verlichting zorgt. De bar ademt een knusse intimiteit, vol zitjes, banken, een fraaie open bar, originele lampen en uitgebikte, rauwe muren. Op de bovenste verdieping staat een pooltafel. Dankzij de gematigde verlichting ziet hier niemand hoe slecht je poolt. Handig!

Bartender Murat, voormalig barback bij Blender, wordt binnen de rauwe muren van Stirr ook wel ‘the apprentice’ genoemd. De leerling zegt over Stirr: “Mensen zijn hier om te genieten. Ze zijn een avond uit en wij bieden de service, gezelligheid en aandacht die daarbij horen. Met een sterke focus op kwaliteitsproducten, we maken – op de spirits na – alles zelf. Can: “Dit gaat van eigengemaakte bitters en shrubs tot zelfgemaakte vermout.”

_DSC0079 (1)

Improvisatie achter de bar

Stirr werkt het liefst zonder kaart en maakt cocktails bij voorkeur naar de smaak van de gast. Vanaf de lentekaart heeft de cocktailkaart een seal. Noem het de seal of faith. Vertrouw je volledig op de bartender? Dan laat je deze heel. Zo niet, dan breek je de zegel en kies je een cocktail van de kaart. Een beetje krom, want de cocktails van de kaart komen immers ook uit de koker van diezelfde bartenders. Desalniettemin een mooi idee , zowel voor de gasten als de bartenders zelf. Improvisatie heeft de toekomst.

Alle cocktails kosten € 10,50. Mits je natuurlijk een Sidecar besteld met Louis XIII-cognac en Cointreau infused met lichaamssappen van Dita von Teese. Dat zal iets duurder uitpakken, mochten ze dit kunnen en willen maken. Als je dit drankje echt wilt bestellen, wandel dan een keer langs je huisarts en praat hierover.

Mood driven

Can: “Gasten mogen achter de bar kijken en wij moedigen aan alles te proeven. De focus ligt hier allereerst op de gasten, ten tweede op de beste producten. Onze stijl van cocktails is ‘mood driven’, klassiek en experimenteel tegelijk. We combineren complexe- en mooie smaken met een originele twist, maar zonder gedoe.”

DSC_0684

Some things matter

Van de allereerste kaart vraag ik Can en Murat om twee signature cocktails die kenmerkend zijn Stirr. Some things matter komt in een prachtig gedecoreerde flûte. Een koud gestirrde cocktail met een perfecte balans tussen louter lekkere dranken: Pampero Aniversario-rum, Carpano Antica Formula-vermout, Creme de mure, Angostura bitters en Cubaanse koffie. Gegarneerd met gezouten chocolade en een sinaasappelschil. Fijn, heel fijn.

De tweede signature heet The Less Aged en wordt gepresenteerd in een traditionele Turkse koffiemok. Dat ziet er niet alleen tof uit, het grijpt ook terug op Can’s jeugd in Istanbul. In de mok zit een cocktail van Don Julio Blanco-tequila, Grand Marnier, huisgemaakte bitters, siroop van tonkabonen en vers eiwit. Ik voel deze cocktail niet helemaal, maar het idee en presentatie passen deze bar naadloos. Als bonus krijg ik nog een naamloze cocktail met drie ingrediënten: Talisker whisky (peaty single malt), Pedro Ximinez-sherry en Angostura bitters. Simpel, complex, krachtig en in balans. “Dit zijn de smaken van Stirr” besluit Can.

Some things matter is een cocktail waar ik zeker voor terugkom. En Stirr is gewoon een hele toffe plek, met dito bartenders, cocktails en service.

Stirr - Bar (in het donker)

 

Facts & Figures:

 

Eigenaar: Can Kizilca

Bartenders: Murat Cakir (the apprentice), Larry Soliana (the garnish king) en Sven Brokaar (master blender shrubs & siropen)

Prijzen cocktails: € 10,50

Openingstijden:

Mon: 4:00 pm – 1:00 am

Wed-Thu: 4:00 pm – 1:00 am

Fri-Sat: 4:00 pm – 2:00 am

Sun: 4:00 pm – 1:00 am

 

Opmerkelijk:

  1. Tijdens het verbouwen vonden Can en zijn kornuiten een adult magazine uit 1982 in de oude wc’s. Dat is mijn geboortejaar. Deurmatten waren toen de standaard. Het magazine is nog grotendeels intact en zal binnenkort, ingelijst en wel, aan de muur prijken in deze bar.
  2. “Stirr is bestwel een duistere bar, en de muziek mag dat ook wel zijn”. Je hoort hier oldschool hip-hop uit de jaren ’80 en ’90 op de achtergrond. “We zijn jazz als cocktailmuziek een beetje beu” aldus Can.
  3. Je vergeet vrij snel de tijd wanneer je in Stirr hangt. Dat is goed. Alleen de immense kerkklok recht tegenover de zaak, onmisbaar als je uit het raam kijkt, gooit wat roet in het eten.
  4. Naar het schijnt stroomt hier water met cocktailbitters uit de kraan.

 

Stirr

Eendrachtsweg 29b

Rotterdam

theconnoisseurs.nl

facebook.com/thestirrrotterdam

 

Lees dit ook