Cocktails

ShakingSupper

18 juni 2015

De Supperclub organiseerde begin juni zijn laatste ShakingSupper-avond in de Jonge Roelensteeg. Tess Posthumus slaat voor deze cocktail foodpairing avonden de handen ineen met chef kok Joey de Vries…

De Supperclub is een icoon in het Amsterdamse uitgaansleven, en na 20 (!) legendarische jaren verkast de club naar een nieuwe locatie: de Odeon aan de Singel, hartje Amsterdam. Dit najaar sluit de club aan de Jonge Roelensteeg zijn deuren, de verwachting is dat de nieuwe locatie rond die tijd opent.

Kermende androgynvampieren

De Supperclub staat bekend om zijn excentrieke entertainment met een gulle knipoog, en daarop was deze avond geen uitzondering. Je moet het een keer meegemaakt hebben, liggend op de witte bedden terwijl er een verwarrende kruising tussen een man-, vrouw en vampier kermend over je heen buitelt.

Maar goed, ik kwam in principe voor Tess en haar cocktail foodpairing menu. Na een goede middag cocktails ‘batchen’ werden deze s’ avonds voor een volle zaal bij de gerechten gepresenteerd. Geschonken, afgemaakt, afgetopt en af gegarneerd door Tess herself.

Foodpairing: Tessmanian devils en makreel

Het menu begon met Door 74’s evergreen: De Tessmanian Devil. Beefeater gin, Strega, Lillet Blanc, citroensap, Creole bitters en Tobasco. Een chilipeper op de rand van het glas ontbreekt natuurlijk niet. De combinatie van de frisse, licht pittige gincocktail met de aangemaakte makreel met crème fraîche ijs was prima. Geen hogere wiskunde misschien, wel een hele goede cocktail. De toon was gezet.

Penecillin en zwezerik

Juichend las ik de tweede cocktail op het menu: Penecillin. Johnnie Walker Black Label blended scotch, rokerige Laphroaig single malt, huisgemaakte honing-gembersiroop, citroensap en Angostura bitters. Heftig spul, heftige smaken, goed gebalanceerd. Persoonlijk hou ik hiervan. Tegenover dit geweld stond een geslaagde tweede gang met gefrituurde zwezerik, verschillende bereidingen van mais en aardappel. Bij een zware cocktail hoort zware kost.

1+1=3

De derde gang bestond uit een Aziatisch getint gerecht waar ik er prima drie van op had gekund: buikspek, een shrimp dumpling, namjim en zoetzure komkommer. De cocktail erbij was de Green lantern, met sake, Absolut vodka, suikersiroop, verse munt en komkommer. Niet mijn soort cocktail, maar zeker de beste cocktail-foodpairing van de avond. 1 + 1 = 3.

Het hoofdgerecht, de vierde gang, bestond uit perfect gegaarde entrecote, doperwten, groene asperges en jus van gerookte ui en knoflook. Een tof gerecht. De cocktail hierbij bevatte Sipsmith London Dry Gin, Dilmah Sencha Green Tea, huisgemaakte muntsiroop, citroensap en als garnering een groene asperge en heette Sensational Sencha.

Waar mijn vriendin en Tess de Sencha thee boven alles uit proefden, lieten mijn smaakpapillen mij bij deze cocktail – wat de thee betreft– in de steek. Het 1-2tje van de Sencha thee met de asperges en de entrecote ging aan mij in elk geval voorbij..

Als dessert kregen we een (te) zoet gerecht met verschillende bereidingen van aardbei, van sorbetijs tot pannacota. Hier stond wat yuzu tegenover voor het zuurtje, al hadden ze met de zuren echt wat guller mogen zijn.

Hierbij de Strawberry Carlton: Havana Club 7, aardbeienlikeur, huisgemaakte rozen-verveinesiroop en citroensap. Afgetopt met sodawater in een wijnglas. Aardbei met aardbei ‘pairen’, tsja..

Een tikje aan de zoete kant voordat je een hap van het dessert neemt. Hierna juist lekker fris, en door de gelaagdheid van de cocktail komen de rozen, de kruiden en het karakter van de Cubaanse rum op hun beurt door en verstoten de aardbei met gemak van zijn kroontje.

To be continued..

Conclusie: allereerst was dit een topavond. Cocktails eruit knallen voor een volle zaal kun je Tess met een gerust hart toevertrouwen. En die cocktails waren goed, vooral de eerste twee ijzersterke binnenkomers. De cocktail en spijscombinaties waren goed doordacht. Gelukkig zien we dit ook steeds vaker in restaurants en cocktailbars. Foodpairing staat in Nederland nog in de kinderschoenen, maar initiatieven als ShakingSupper helpen het zeker verder. ShakingSupper komt zeker terug eind 2015 in de nieuwe Supperclub in de Odeon. Check het zeker een keer uit. Cheers!

Fotografie: Ingmar’s Iphone en Ruby van Hoorn – IQ Creative

Supperclub website

Tess Posthumus website

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees dit ook