Spirits

Pisco 1615

22 februari 2017

Zonder te overdrijven kun je wel stellen dat Pisco een grote onbekende is achter de bar. Menig bar schotelt je een prima Pisco Sour voor, maar er is veel meer te leren en te proeven…

Aan kwalitatieve Pisco, distillaten die zelfs puur te genieten zijn, ontbrak het wel op de Nederlandse markt. Pisco 1615 is een Peruviaanse parel van een Pisco, die een heel nieuw spectrum aan smaken opent – puur én in cocktails.

Pisco?

Wat is Pisco eigenlijk? Goede vraag. Pisco is een Peruviaans puur druivendistillaat. Het ontstaan van Pisco wordt veelal toebedeeld aan de orde van de Jezuïeten, begin zeventiende eeuw in de Pisco-regio, Peru. De eerste geschriften waarin het groeien van druiven, de werking van terroir (in het bijzonder het klimaat en de bodem) en het stoken van de allereerste Pisco’s in de gelijknamige vallei werden beschreven stammen uit 1615. De Jezuïeten waren verantwoordelijk voor de eerste bodega waar pisco werd gestookt.

Pisco 1615

Voor deze blog dompel ik mij onder in de distillaten van Pisco 1615. Deze pisco wordt geproduceerd door Bodega San Nicholás in Santa Cruze de Lanchas, Valle de Pisco in Peru.

Waarom de dranken 1615 heten weet de oplettende lezer inmiddels. Op het logo van 1615 zijn zelfs de velden, de ketel en de wijnhuizen van de oude haciënda van de Jezuïeten afgebeeld als verwijzing naar de geschiedenis. De velden met wijnranken in de vallei staan niet voor niets afgebeeld.  Essentieel voor de ontwikkeling van de druiven zijn namelijk de grote klimaatverschillen in de vallei waar zij groeien, net als de verschillen in rassen en de techniek van beplanting.

Pisco 1615 wordt gedistilleerd uit vers gefermenteerd druivensap of most (half gefermenteerde druiven). Belangrijk: De pulp van de druiven – de schilletjes en takjes – worden dus niet meegedistilleerd als bij het Italiaanse grappa. Aan de pisco’s in wording worden geen gisten toegevoegd, omdat het suikergehalte van de druiven al hoog genoeg is en voldoende natuurlijke gisten bevat. De pisco’s worden in 1 ronde gedistilleerd in kleine batches in koperen Alembic-ketels tot een alcoholpercentage van 42%.  De distillaten worden niet aangelengd met water en verder bewerkt. Ze rijpen dus ook niet op eikenhouten vaten (anders dan bij de bekendste ‘sipping brandy’ cognac), maar rusten enkel 3-6 maanden in grote tanks die geen enkele invloed op smaak of kleur hebben.

Door de botteling op 42% en het uitblijven van enige behandeling voor- of achteraf draait het bij de Peruviaanse pisco’s om het intrinsieke karakter van het druivendistillaat. De druivenrassen, hoe deze geplant worden, hoe deze groeien en het terroir zijn dus essentieel. Even belangrijk zijn ‘de skills’ van de distilleerderij: het (half) fermenteren van verse druiven tot most en wijn evenals het distilleren tot een relatief laag alcoholvolume in Alembic-ketels. .

 Tasting

Genoeg theorie nu, tijd om te proeven!

Pisco 1615 Acholado

Acholado is een perfecte blend van non-aromatische Quebrantadruiven en aromatische Italia- en Toroteldruiven. Zo’n 8 kilo is benodigd om 1 liter van dit licht en heldere distillaat te maken. Op de neus geeft deze pisco grassige tonen, het rijpe van banaan en delicatere fruittonen van groene appels en citrusfruit. Deze tonen zetten door op het verwarmende en zachte en palet met een mediumlange afdronk. Pisco Acholado is een van de meest voorkomende pisco varianten en leent zicht uitstekend voor cocktails, van fruitige sours tot drogere martini-style dranken.

Pisco 1615 Puro Quebranta

Door het gebruik van enkel niet-aromatische Quebranta druiven, is deze pisco vrij behouden op de neus. Om de Puro Quebranta Pisco 1615 te maken, zijn per liter ten minste 6 kilo druiven nodig. Ook deze Pisco is licht en helder, als alle Peruviaanse pisco overigens.  Op de neus is de Puro Quebranta dus wat behoudender, maar er komen wel degelijk perzikjes, citrusfruit en zelfs bloemetjes door. Gezellig! De pisco heeft een krachtige, volle smaak die opent met jong fruit, doorzet met rijpe, vegetale tonen en afscheid neemt met een peperige finish. De Quebranta zorgt zeker voor body in je cocktail, en is uit de 1615-reeks de ideale variant voor een stevige Pisco Sour.

Mosto Verde

De Mosto Verde pisco’s worden gedistilleerd uit druiven die slechts gedeeltelijk zijn gefermenteerd. En dat heet most. Er is 12 kilo druiven nodig voor een liter Mosto Verde.

Door het specifieke distillatieproces ontstaat er een perfecte balans tussen de alcohol en de smaken en aroma’s van de druiven. De Mosto Verde’s zijn er in 3 variaties, vernoemd naar de druiven: Quebranta, Torontel en Italia. Ze zijn gebotteld in fraaie halve liter flesjes, meestal een signaal dat je exclusieve drank in handen hebt. Drink deze jongens puur of in een grote mensen-cocktail!

Pisco 1615 Mosto Verde Quebranta

Op de neus ruik je subtiele citrustonen en aroma’s van rijp fruit, denk bakbanaan. Deze smaken komen ook terug op het palet, we gaan van citrusfruit naar groen fruit en eindigen bij rijpe abrikozen. Een pisco om puur te drinken, of in drogere cocktails met bijvoorbeeld sherry. Wanneer je de pisco proeft wordt hij langzaamaan voller en fruitiger. De drank is wat dikker en fluweelzacht van textuur met een zingende afdronk.

Pisco 1615 Mosto Verde Torontel

De Mosto Verde Torentel is zeer aromatisch, op de neus veel zoete tonen van rozijnen, bloemige jasmijn, citrus en steenfruit. Het palet opent zoet maar wordt snel verrassend droog en noterig. De afdronk is droog en stoer. Een cocktail in een fles eigenlijk, ideaal om puur te nippen. Nipsco.

Pisco 1615 Mosto Verde Italia

In de Mosto Verde Italia heeft een uitgesproken bloemige, fruitige en een tikje medicinale neus. Een vrij bijzondere combi, je gaat van geraniums en vlierbloesem naar gedroogd fruit naar overrijp fruit en volle gistaroma’s. Deze aroma’s komen ook weer terug in de warme smaak. Op het palet overheersen echter tonen van groene appels en pecannoten, wat voor een droog-bittere afdronk zorgt.

Klik hier om los te gaan op zes toffe piscococktails.

1615 Pisco Punch -© Ming Chao

pisco1615.pe

Importeur Gusta Brands

Distributie via Right Spirits

 

Lees dit ook