Spirits

Pekoe Tea Liqueur

23 april 2015

 

Onlangs lanceerde bartender annex theesommelier Robert Schinkel ‘zijn’ theelikeur Pekoe. Een Nederlandse likeur op basis van de beste thee uit Sri Lanka. Robert ontwikkelde samen met het Schiedamse Herman Janssen Distilleries, heel veel bartenders en minstens net zoveel geduld de drankinnovatie van dit voorjaar….

De thee is gedistilleerd van theebladeren uit de toprange van Dilmah. Een scheikundig hoofdpijndossier, want theebladeren laten zich echt niet zomaar distilleren. Het verklaart wel het duidelijke theekarakter van Pekoe.

On the rocks of in de mix

De likeur komt in drie varianten: Earl Grey, Supreme Ceylon en Jasmine Green Tea. Ik vind ze alle drie spannend genoeg om puur ‘on the rocks’ te drinken, maar ze misstaan niet in de mix. Ze zijn zelfs met mixen en cocktails in het achterhoofd ontwikkeld, zo heb ik mij laten vertellen. De opvallende fles is geïnspireerd op de bladeren en de knop van een theeplant.

Let wel op als je aan het mixen gaat, de subtiele theesmaken laten zich al snel ondersneeuwen door mixers als ginger beer en ginger ale. Wat wel goed werkt? Raar maar waar, mix Pekoe Earl Grey met cola. Minder schokkend: Pekoe Jasmine Green Tea met Indian Tonic Water. Ik zou voor een zachte tonic gaan, denk aan Q Tonic of 1724.

Il Professore by Boudewijn Mesritz

 Pekoe - Boudewijn Mesritz - Il Professore

Pekoe – Boudewijn Mesritz – Il Professore

Bartender Boudewijn Mesritz van Tales & Spirits creëerde een dijk van een signature cocktail met Pekoe Supreme Ceylon.

Ingrediënten:

20 ml Pekoe Supreme Ceylon

20 Sipsmith London Dry Gin

40 ml Vermouth del Professore

2 scheutjes Elmegirab’s Orinoco bitters

 

Werkwijze:

Vul een double old fashioned glas met ijs. Schenk de ingrediënten in het glas en stir. Garneer met een grapefruitschil.

 

Pekoe - Robert Schinkel - © Ming Chao

Pekoe – Robert Schinkel – © Ming Chao

Pekoe bestel je via barrelproofboutique.

Pekoe.nl

Fotografie: Ming Chao

 

 

 

 

 

 

 

Lees dit ook