Bars, Rotterdam

Noah

26 november 2015

Noah is de ark van Erikson Almeida Lima en Hani Asfdaai, bekende namen uit de Rotterdamse cocktailscene. De bar wordt gerund met aanstekelijk enthousiasme en gevoel voor gastvrijheid. Noah is een cocktail-huiskamer, waar niet moeilijk wordt gedaan over cocktails – maar wel goede drankjes worden gemaakt. 

Tom Cruise

Noah is gelegen in het oude pand van Elit in het Witte Huis, oftewel het Westermeijergebouw. De eerste wolkenkrabber van Europa, voor de historici onder ons. Er zitten twee fraaie bars in de zaak, het interieur is opgefrist, maar de oplettende drinker herkent zeker nog elementen van het oude Elit.

Erikson en Hani hebben hun strepen onder meer verdiend bij Rotterdamse cocktailzaken als Elit en Blender. De stijl van deze bar is ongedwongen, en de mannen zijn niet bang hun eigen twists op guilty pleasures te serveren. Tom Cruise hangt niet voor niets aan de muur.

 Noah Rotterdam - Tom Cruise - © Jim Ellam

Noah Rotterdam – Tom Cruise – © Jim Ellam

De ‘Sorry schat, ‘t Loopuyt’- horeca avonden zijn inmiddels legendarisch. En het ondenkbare is inmiddels werkelijkheid geworden: Amsterdamse bartenders reizen regelmatig af naar Rotterdam voor misschien wel de gezelligste cocktailbar van Nederland.

Van prohibition naar de toekomst

De kaart is ingedeeld als een soort tijdreis, eigenlijk. We starten met Prohibition. Klassiekers als de Manhattan, Sazerac (maar dan wel met de Schiedamse Rooster & Wolf-brandy en Bulleit-bourbon) en een Tom Collins zijn hier te vinden. Ik doe eigenwijs en drink hier een Rum Manhattan met El Dorado 12. Inderdaad, dat is een erg lekker drankje.

Daarna volgen de tropische tiki-cocktails. Startend met een barrel aged Mai Tai en cocktails als de Zombie en Noah’s Rum Punch. Een tikje zoet misschien, maar we zijn tenslotte in Rotterdam. De Mai Tai is geproefd en goed bevonden.

 Noah Rotterdam - Tiki - © Jim Ellam

Noah Rotterdam – Tiki – © Jim Ellam

De cocktails onder de noemer ‘Cocktail the movie’ zijn wat Noah anders dan andere bars maakt. Zonder schroom zetten ze hier een Sex on the beach, Piña Colada, Tequila Sunrise en een Appletini op de kaart. Bij een Tequila Sunrise komen direct jeugdtrauma’s van herfstvakanties in treurige bosrijke bungalowparken met subtropisch zwemparadijs in Noord Brabant naar boven. Nog steeds houdt de vraag waarom zwembadsnackbars in godsnaam een cocktailkaart hebben mij regelmatig uit mijn slaap. Zwetend.

Maar wat fout is, kan ook goed. Of in elk geval beter. Met goede 100% agave-tequila (Arette reposado), huisgemaakte granaatappelsiroop, limoen, guave en grapefruit bitters kom je in elk geval een heel eind. Cocktails zijn nog nooit beter geworden van sinaasappelsap (als in de originele Tequila Sunrise), echt niet.

En eerlijkheid gebied te zeggen dat een originele Appletini ook echt niet te hakken is. Noah vernieuwt deze disco klassieker naar 2015 met Rutte jonge jenever, granny smith, troebel appelsap, absint, suikersiroop en limoensap.

Present Day favourites bevat cocktails die anno nu erg populair zijn, denk aan een altijd lekkere Dark & Stormy en een Raspberry Beret, de signature cocktail van een Schiedamse gin die al teveel genoemd wordt op deze blog.

The future is experimenteel, met eigen infusions, barrel aging en gerookte ingrediënten. Denk aan een in een Zacapa-vat gerijpte Negroni, een Bacon infused Old fashioned en een sour met bramen en Grand Marnier, infused met gerookte vanille. Geen hogere wiskunde of gloednieuwe technieken, wel leuke toevoegingen aan de kaart voor de avontuurlijke drinkers onder ons.

Haute cuisine streetfood en gezelligheid

Eindoordeel: Noah is, zoals eerder genoemd, misschien wel de gezelligste cocktailbar van Nederland. Een bar die zichzelf niet zo serieus neemt, maar wel goede drankjes voorschotelt. In het weekend mogen de voetjes van de vloer en je kunt hier ook terecht voor ‘haute cuisine streetfood’. Service en cocktails met een gulle glimlach en een vette knipoog. Kom hier kijken, drinken, eten, eventueel dansen en blijf vooral hangen.

Eigenlijk valt dat te zeggen over Rotterdam als horecastad in het algemeen. Ik noem nog een paar nieuwe bars: The Suicide Club, NY Basement, Scharrels en Schuim, Tante Nel en Hugh. En vergeet bij een bezoek aan de havenstad nooit, nimmer, een kuurtje te halen bij evergreen Dr. .

 

 Noah Rotterdam - Hani smile- © Jim Ellam

Noah Rotterdam – Hani smile- © Jim Ellam

Eigenaren: Erikson Almeida Lima en Hani Asfdaai

Bartenders: Erikson Almeida Lima en Hani Asfdaai

Regelmatig terugkerende guest bartender: David Trampe

Bediening: Eefje Timmer en Sinan Karaca

Prijs cocktails:

€ 8,50 – € 12,50 (voor een zombie)

virgin cocktails kosten € 5,00,-

Opmerkelijk:

  1. Regelmatig prijkt er een haute cuisine kapsalon op het weekmenu
  2. Er staat een dubbelganger van Erikson achter de bar van The Suicide Club. Of is het andersom? Verwarrend.
  3. Altijd al gedroomd van een stengel citroengras in je G&T? Bestel de huis gin-tonic.

 

Open:

Dinsdag en woensdag: 4:00 pm-1:00 am

Donderdag: 4:00 pm-2:00 am

Vrijdag en zaterdag: 4:00 pm-4:00 am

Zondag: 4:00 pm-1:00 am

 

Noah

Wijnhaven 3

Rotterdam

Facebook.com/noahrotterdam

Noahrotterdam.nl

Openingsfoto:   ©  Jim Ellam

Lees dit ook