Amsterdam, Bars

Mystique Amsterdam

14 mei 2015
Mystique Amsterdam bar © Jim Ellam

Mystique is een bar die pas een jaar of twee open is, maar voelt alsof hij altijd al bestaan heeft. Een cocktailbar uit het boekje. Een donkere kelder, stijlvol ingericht met een monster van een meterslange bar…

Cocktailveteranen

Cocktailveteranen Eldridge Arah en Sergej Fokke bliezen het pand in de Utrechtsestraat ruim twee jaar geleden nieuw leven in, waar ooit de legendarische cocktailbar van Herrie zat. De bar is indrukwekkend te noemen, de flessen op de backbar lachen je toe en de enorme ijsblokken lijken te zeggen dat het hier menens is.

Goed zonder moeilijk doen

De cocktails en service van het barteam zijn gewoon goed: goed zonder moeilijk doen. Je bent hier om een toffe avond te beleven. In Mystique heerst een goede barsfeer, tikje broeierig, tikje sleazy (dankzij de spiegelplafonds) en geen idee of buiten de zon schijnt. Top.

Aardig is dat je bij Mystique ook uitstekend kan eten, boven in het restaurant of gewoon gezellig in de bar. Typisch bartendervoer nu ik er over nadenk. Veel vleesgerechten, maar dan wel errug goed bereid. De ribs hier zijn een echte aanrader.

Mystique Amsterdam  © Jim Ellam

Mystique Amsterdam © Jim Ellam

Smoking An-a-na-nas

Omdat deze blog over cocktails gaat, en niet over spare ribs, gaan we even in op de cocktailkaart. Die begint met de Smoking An-a-na-nas, een geslaagde combinatie van ananas en mezcal uit de koker van bartender Robbie van der Leek. Mezcal, honing-peper-ananassiroop, verse ananas en verse limoen om exact te zijn.

Verder kent de kaart cocktails van het kaliber laagdrempelig maar zeker interessant, met veel verse, huisgemaakte ingrediënten en mooie dranken. Zo prijkt de Old Made met Bombay East gin, groene chartreuse, munt, komkommer en limoensap op de kaart. Dat kan niemand saai – of juist te ingewikkeld vinden, toch?

Negroni’s en Haakse Slijpers

Ze kennen hier achter de bar hun klassiekers, dus roep anders gewoon wat in je opkomt. Eerlijk is eerlijk, in dit soort bars drink ik vooral Haakse Slijpers of Negroni’s . Laatst dronk ik hier in gezelschap van de agave-verslindende bartender David Trampe Negroni’s met tequila. Afijn.

Mystique Amsterdam bar © Jim Ellam

Mystique Amsterdam bar © Jim Ellam

Facts & Figures

Eigenaren: Sergej Fokke, Eldridge Arah

Head bartender: Eldridge Arah

Bartenders: Robbie van der Leek, Idris Conti, Sanne van Steen

Prijzen cocktails: €10,50 – €11,50

Opmerkelijk:

  1. Mystique is de geboorteplaats van de immens populaire Haakse Slijper. De gin-tonic met Tanqueray-Ten, Fever-tree tonic en grapefruit duikt werkelijk overal op, van Amsterdam tot Groningen.
    Hoe zat dat ook alweer? Een legendarisch drankje moet omgeven worden door enige geheimzinnigheid, dat allereerst. Maar de heren van ISAAC, Fjalar Goud en Misja Vorstermans, zijn er onlosmakelijk mee verbonden. Iets met een meterslange bar die door een trapgat de kelder in gemanoeuvreerd moest worden. En een hoek die zeer vervelend in de weg zat.
  1. Trek na een paar drankjes? Bestel de spare ribs. Voor vijftien euro ervaar je het ultieme vlezige geluk.
  1. Je hebt hier geen bereik op je telefoon. Relax en vermaak je, ervaar de vrijheid!

Mystique Amsterdam
Utrechtsestraat 30A
Amsterdam

Openingstijden:
Dinsdag t/m donderdag: 17.00 – 01.00, vrijdag en zaterdag  17.00 – 03.00
Maandag en zondag gesloten

website

facebook

Fotografie: © Jim Ellam

Mystique Amsterdam bar © Jim Ellam

Mystique Amsterdam © Jim Ellam

 

 

 

 

 

 

Lees dit ook