Bars, Groningen

Mr. Mofongo

10 februari 2015

In het hoge noorden zet een megalomaan horecabedrijf de toon, dat is Mr. Mofongo. Een restaurant, een café, een cocktailbar, een koffiebranderij en een distilleerderij in één…

Een soort wereldreis aan de Oude Boteringestraat, geïnspireerd op de fictieve wereldreiziger Mr. Mofongo. ‘De Mo’ is een initiatief van beroepsavonturier slash horecaondernemer Patrick Beijk en zijn Crazy Holding.

Speeltuin

Bar manager Lennart Deddens en zijn team zetten een standaard neer in Groningen die moeilijk te evenaren valt. Naast een interessante cocktailkaart en de mogelijkheid elke klassieker te bestellen, schenkt de bar naast de geijkte kwaliteitsspirits zijn eigen stooksels, eigen blends en huisgerijpte rums. Dit moet een speeltuin zijn voor een bartender. Regelmatig zijn er avonden waarbij gasten de kunst van het distilleren kunnen leren.

Mr. Mofongo | © Crazy Holding B.V.

Mr. Mofongo | © Crazy Holding B.V.

Hysterische robotarm

Eigenlijk leidt de hysterische drankschenkende robotarm achter de bar vooral af, net als de orgie van felgekleurd LED-licht. Mr. Mofongo draait voor mij om de service, de cocktails, de originaliteit en het ambacht van zijn distilleerderij.

De cocktailkaart bevat originele, seizoensgebonden cocktails. Eigen creaties van het barteam en zelfs cocktails met eigen stooksels. Stooksels ja, vooral hééél veel gin. Moutwijn stoken ze hier ook graag.

 Gin uit eigen ketel

Een van de klappers van de kaart vind ik de Dry Martini-cocktail Tanquerite met Tanqueray Ten, Absintium infused Dolin Blanc Vermouth, grapefruit bitters en rozemarijn (€ 10,-). De gin-tonic kaart kent een indrukwekkende keuze aan (vriendelijk geprijsde) G&T’s, met gins van over de hele wereld, van Schiedam tot Zweden tot de Verenigde Staten. Die staan dan ook handig ingedeeld per land van herkomst, allen uitgebreid beschreven en hun smaken goed uitgelegd. Bijzonder zijn de acht verschillende gins uit eigen ketel, waarvan de Mo’s Floral Gin met Fever-Tree de hardloper is. Voor de avontuurlijke gin-tonic drinker is er genoeg te ontdekken aan eigen stooksels, van Mo’s Balkan Gin tot Mo’s Grapefruit gin tot Mo’s Buddha Finger Gin. Een mooi stukje nationale trots zie je terug in de J&T-selectie, ofwel jenever & tonics. Niet echt mijn smaak trouwens, jenever zie ik toch echt het liefst in een Collins (jenever, citroensap, suiker, sodawater).

 

Gewoon zin in een biertje en een hamburger? Dat kan hier natuurlijk ook, maar aan te raden is even bij Mofongo’s pub en overbuurman The Dog’s Bollocks te gaan kijken.

Long story short, Mr. Mofongo is – heel afgezaagd – een beleving te noemen. Omdat eigenlijk niets aan dit concept afgezaagd is. Een must voor als je toch in Groningen bent. Of een reden om een keer naar Groningen te gaan.

The Dog's Bollocks | © 2013 Crazy Holding B.V.

The Dog’s Bollocks | © 2013 Crazy Holding B.V.

.

Facts & Figures:

Prijzen cocktails: € 7,5 – € 12

Prijzen G&T ‘s: € 7 – 12

 

Eigenaar: Patrick Beijk

Mofongo’s Distillers:

Peter Torenbosch

Lennart Deddens

Bar manager: Lennart Deddens

Bartenders: Rogier de Haan, Tamas Kover, Elsbeth Hoekstra

 

Opmerkelijk:

De oer-Amsterdamse G&T ‘Haakse Slijper’ is hier de een-na-best verkochte uit het immense assortiment.

De roestige spieker wint wat mij betreft ‘de beste Groningse cocktailnaam  ooit’-verkiezing. Het is een jenever-take op de klassieke whiskycocktail ‘Rusty Nail’.

 

Openingstijden:

7 dagen in de week van 11.00 – geen vaste sluitingstijd. Wat? Ja. Groningen.

 

site

facebook

 

fotografie: ©  Crazy Holding B.V.

 

Lees dit ook