Spirits

Loopuyt Dry Gin

18 januari 2015

Alweer een nieuwe Nederlandse gin? Alweer uit jeneverstad Schiedam? Ja en ja. Loopuyt heet de nieuwste toevoeging aan het Schiedamse ginoffensief: een gezelschap succesvolle gins als Nolet’s Silver Dry Gin, Sylvius Gin en Bobby’s Schiedam Dry Gin. Tijd om onze nieuwste landgenoot te proeven…

Kruiden, zaden, bessen en schillen

De Loopuyt distilleerderij stamt uit 1772 en is onlangs weer tot leven gewekt, onder de naam P. Loopuyt & co. distillers. De gin distilleert zijn twaalf ‘botanicals’ – kruiden, zaden, bessen en schillen –  los van elkaar en blend deze tot de gewenste balans in het aroma en de smaak is ontstaan.

Waar de nieuwe Schiedamse gins op de markt zich duidelijk onderscheiden door 1 speciaal karakter uit te lichten (Sylvius – Anijs en zoethout, Nolet – Framboos en rozenblaadjes en Bobby’s – fruitig met oosterse kruiden en specerijen) doet Loopuyt dit niet op die manier. Anders zijn door niet uitgesproken anders te zijn.

Toch of juist weet deze gin te boeien. Gevangen in een fraaie fles weet de gin met 45.1% snel de weg naar de neus te vinden wanneer hij uit de fles is. Jeneverbes is onmiskenbaar aanwezig, zowel op de neus als op het palet.

Superfoods

Bij het proeven valt het samenspel tussen de botanicals op. Jeneverbes en kardamom zorgen voor een zoete zweem op de neus en stevigheid op het palet. Het frisse karakter van de gin komt van de koriander, verse framboos, fruitschillen en bessen (die doen denken aan het superfood-schap bij Appie met inca-, goji- en moerbeibessen).

Lavendel pakt met zijn bloemigheid zijn momentje op de neus, en de zwaardere tonen van nootmuskaat, kinabast en kardamom zorgen dat de gin zijn gewicht op het palet heeft en droog eindigt in de finish. Die best even blijft hangen.

Mixen met tonic

Essentieel voor een gin is dat hij goed mixt met een tonic. Goede tonic, welteverstaan. Loopuyt heeft zelf ook een kwalitatief tonic water op de markt, maar hier kan ik weinig zinnigs over zeggen waar ik hem nog nooit heb geproefd. Tot nu toe heb ik Indi Tonic en Fever-Tree tonic geprobeerd, en deze mixen stellen zeker niet teleur.

De zwaardere tonen van jeneverbes en de lavendel op de neus blijven goed staan. Eender op het palet, terwijl de fruitigere en delicate tonen mooi huwen met de tonic.

Loopuyt Gin & Tonic.

50 ml Loopuyt Gin

150 ml Loopuyt tonic

garnering: citroengras

Vul een longdrinkglas (of coppaglas, als je dat nodig vindt) met ijs, schenk de gin in het glas en top met tonic water. Garneer met een stengel citroengras.

website

 

 

 

Lees dit ook