Amsterdam, Bars, Cocktails

Labyrinth Soul Food//Cocktails & Poetry

26 mei 2017

Sam Kingue Ebelle opende 3 maanden geleden op 18 februari de deuren van Labyrinth Soul Food, Cocktails & Poetry.  Sam behoort naar mijn ‘humble opinion’ al sinds de zeroes tot de nationale top der bartenders en heeft een geheel eigen stijl van cocktails.

De van oorsprong Kameroense bartender heeft een zwak voor poëzie en literatuur, is altijd hartelijk en gastvrij, oogt een goede slok jonger dan de gemiddelde vijftiger én drinkt zelf geen alcohol. Hij proeft wel, wees maar niet bang.

Words matter

De bar wordt eigenlijk vanaf vroeg tot laat gerund door Sam. Zijn vriendin en mede-eigenaar Lincie Kusters helpt mee achter de schermen, zeker niet onbelangrijk. Natuurlijk is er bediening, en in het weekend een apprentice achter de bar. We kunnen ook leerling zeggen inderdaad, maar apprentice klinkt gewoon veel toffer. De gedachte achter Labyrinth is dat de bar in alles wat het doet mensen bij elkaar wil brengen, dat het met zijn gastvrijheid bruggen wil bouwen en dat mensen in deze rare tijden niet bang moeten zijn voor elkaar, om te beginnen. “Eten en drinken is in bijna alle culturen een ritueel, het delen van eten en drinken met elkaar maakt het leven plezierig. Gasten moeten hier ook een goed gesprek kunnen voeren en geïnspireerd kunnen worden door woorden. Je moet hier kunnen praten met vreemden zonder angsten. Words matter”, lacht Sam.“We proberen ons doel te benadrukken met poëzie. Mensen inspireren hun eigen boodschap uit te dragen.” Zo hangt er een prikbord in de zaak waar iedereen zijn of haar eigen boodschap kan verspreiden.

 

Shaker why don’t you sing?

Het cocktailmenu heeft als thema ‘shaker why don’t you sing’, en de namen zijn geïnspireerd door quotes uit boeken, gedichten of films. Wie Sam’s stijl van cocktails een beetje kent, kent zijn voorliefde voor Franse spirits en likeuren. “Deze hebben altijd een signatuur met een bepaalde finesse en elegantie”. Staat genoteerd, en ik kan het ook niet tegenspreken. De cocktailkaart laat een oneindige zoektocht naar nieuwe smaken zien, en de signature huiscocktail The Maverick laat dit gelijk zien. Vrij uniek om in een cocktailbar iets te vinden dat refereert aan een film met Tom Cruise (Top Gun) anders dan Cocktail, nu ik er zo over nadenk.

The Maverick

Grey Goose Vodka, Maraska Cherry Brandy, Cocchi Barolo Chinato en Xocolat bitters zijn spectaculair gebalanceerd in een erg goed drankje. Nog spectaculairder is de presentatie, de stirred cocktail komt in een glazen vogel en je drinkt hem uit een rietje. Naast de cocktail komen een lepel zeewier-kaviaar wat mooi combineert met de stevige cocktail. Hapje, slokje, hapje, slokje. Er liggen naast het glas ook nog pittige zeewier-chips, en die geven een vette, zoute, pittige en umami tegenhanger op de cocktail. Gewoon errug lekker.

Verder proef ik de andere cocktails zoals de Bar Napkin #1, een Mexicaanse cocktail geïnspireerd door de Margarita en Mexicaanse fruitsalades. De cocktail combineert een mezcal uit eigen import uit Oaxaca, Hedonist gemberlikeur, Dolin droge witte vermouth, preserved lemon, limoensap en ‘Sal con Gusantino’. Dit is Mexicaans jalapeño zout. Hier dus geen suikersiroop, de zuren worden opgeheven door de suikers in de likeur en het zout. De cocktail geeft de droge tinten van de vermouth ruim spel, naast de dominante rokerige mezcal.

Meer toegankelijke cocktails als de Labyrinth cocktail zijn er ook genoeg, allen met bijzondere spirits, likeuren en ingrediënten als shrubs, siropen, dehydrated egg white, preserved lemon en verschillende zoutsoorten. De Gin & Tonics zijn volwaardige gin cocktails afgetopt met tonic waters, en waar ik geen groot fan ben van de uitzinnige G&T-hysterie gaan deze mixen dan weer zo ‘next level’ dat het tof is.

Poëzie en Jamaicaanse kip

Het interieur, de bar is licht, vrij groot en opgefleurd met fraaie wandschilderingen van de Amerikaanse schrijfster-activiste Maya Angelou en dichter Joost van den Vondel. We zitten dan ook letterlijk naast het Vondelpark. De bar is ruim opgezet en menig bartender zal gaan watertanden bij al het moois aan apparatuur en tools dat hier achter de bar lonkt. Bij Labyrinth kun je ook goed terecht voor de Caraïbisch-Afrikaanse keuken en dat is mooi, want er zijn niet zoveel plekken in Amsterdam waar je goede Jamaicaanse jerk chicken kunt eten. En hier zijn regelmatig poëzie-avonden, ‘spoken word’-performers, muzikanten en nog veel meer. Check hiervoor natuurlijk hun facebook pagina.

Labyrinth Food, Cocktails & Poetry
Amstelveenseweg 53
Open van 11.30 – 00.00
Donderdag & vrijdag tot 02.00 uur en op dinsdag is Labyrinth gesloten.
Prijs cocktails: € 10,50 – € 15,-

facebook.com/LabyrinthAmsterdam

 

Lees dit ook