Cocktails

La Famiglia Negroni

18 januari 2015

Negroni: mijn favoriete cocktail, en die van velen met mij. Een echte ‘bartender’s tipple’: Bitter, zoet, kruidig en sterk. Gelijke delen rode vermout, Campari en gin. Balans in de cocktail is key, de kunst is genoeg en niet te veel verwatering door het ijs te krijgen – door net lang genoeg te roeren. De Negroni en zijn familie worden door insiders getipt als mogelijke opvolgers van de ongekend populaire gin-tonic…

Ciro’s masterclass (pas op: vrij technisch!)

Amsterdam werd in de decembermaand verrast door Mercato Campari, een pop up cocktailbar met een hoofdrol voor de bitterlikeur Campari. Het perfecte Italiaanse barretje op een vergeten stukje van de Ten Katestraat, wat in 2015 de nieuwste bar & kitchen combinatie wordt van de groep die eerder Hugo’s, Carter, Americano, Franklin uit de grond stampte. In Mercato Campari wachtte je een warm Italiaans welkom van Ciro Adriano de Georgio, onlangs gekroond tot Entree’s beste bartender van Nederland 2014. Inmiddels is deze zeldzame gastheer vertrokken naar down under, hopelijk weet hij ooit zijn weg terug te vinden naar Amsterdam. Ciro gaf in december 2014 een leerzame masterclass over de historie van Italiaanse bitter-cocktails.

Americano © 2014 Tony Perez | mrperezident.com

Americano © 2014 Tony Perez | mrperezident.com

Het begon ergens rond 1860, met bareigenaar Gaspare Campari in Café Campari in Milaan, Italië. De grootvader van de Negroni werd hier geschonken en heet de Milano-Torino. Gelijke delen bittere Campari uit Milaan en zoete, rode vermout uit Turijn. Waarschijnlijk is dit drankje een logische combinatie van twee destijds populaire Italiaanse dranken, en een mooie manier voor Gaspare om Campari te promoten. De Milano-Torino word soms afgekort als MITO, wat dan weer mythe betekend in het Italiaans. Dit drankje is geëvolueerd tot de Americano, met spuitwater. Er doen zich meerdere verhalen de ronde over het ontstaan van de Americano. Zo is er een die stelt dat de Americano een eerbetoon is aan de Italiaanse kickbokser Primo Carnera, die in 1933 het zwaargewicht kampioenschap in New York won. Een voor de hand liggende verklaring is dat het drankje zijn naam dankt aan zijn populariteit bij Amerikaanse toeristen in Italië begin vorige eeuw. Er is ook een verklaring dat Italiaanse immigranten in de Verenigde Staten de Milano-Torino importeerden en er spuitwater aan toevoegden.

Graaf Negroni

Meer zekerheid bestaat er rond het ontstaan en de naam van de Negroni, die ligt onmiskenbaar bij graaf Camillio Negroni. Een Toscaanse heer van aanzien, fervent reiziger en zelfs enige tijd cowboy in de Verenigde Staten. Gewoon, omdat het kon. Denk ik. Hij vroeg Fosco Scarselli, bartender bij Caffè Casoni in Florence wat gin bij zijn Americano te schenken. En een sinaasappelschijf toe te voegen, in plaats van een citroenschil zoals in die tijd normaal was bij een Americano.

Florence werd eind negentiende eeuw veel bezocht door Engelse zakenlieden, en zo werd de Engelse gin een logische keuze voor een Americano met een bite. De Americano – Count Negroni style – was geboren. Later werd dit afgekort tot Negroni, en verdween ook het spuitwater steeds meer van het toneel. Geschreven bewijs van de Negroni stamt uit 1920 in een brief aan de graaf van een Londense vriend. In die brief raadt de vriend graaf Negroni aan maximaal 20(!) Negroni’s per dag te drinken, om zijn gezondheid niet in gevaar te brengen. Ah, the good ol’ days…

De Boulevardier is een smakelijk neefje van de Negroni met bourbon i.p.v. gin, bedacht door Harry MacElhone in de legendarische Harry’s New York Bar in Parijs. Geboorteplaats van vele klassieke cocktails, ook de Boulevardier die voor het eerst in print verscheen in MacElhone’s ‘cocktails & barflies’ uit 1927.

Mercato Campari © 2014 tony perez mrperezident.com

Mercato Campari © 2014 Tony Perez | mrperezident.com

La Famiglia Negroni recepten:

Milano-Torino

Schenk 30 ml Italiaanse rode vermout (bijvoorbeeld Carpano Antica Formula, of Martini Rosso) en 30 ml Campari in een rocksglas gevuld met ijs.Roer (vanaf nu stir). Garneer met een sinaasappelschil- of schijfje.

Americano

Stir als bij de Milano-Torino de rode vermout (30 ml) en Campari (30 ml) in een rocks glas gevuld met ijs. Top met bruisend mineraalwater (ongeveer 40 ml). Garneer met sinaasappelschijfje.

Americano

Americano © Martini

Americano “Count Negroni style’

Stir gelijke delen gin, Campari en rode vermout in een tumbler glas gevuld met ijs / mixing glas gevuld met ijs. Schenk het mixing glas uit in een tumbler gevuld met ijs of doe niets. Top met bruisend mineraalwater (30 ml). Garneer met een sinaasappelschijfje.

Negroni

Stir gelijke delen gin (30 ml), Campari (30 ml) en rode vermout (30 ml) in een tumbler glas gevuld met ijs / mixing glas gevuld met ijs. Schenk het mixing glas uit en strain in een tumbler gevuld met ijs. Sommige bartenders prefereren een Negroni ‘straight up’ te serveren in een ijskoud coupeglas. Zo treed er natuurlijk geen enkele verwatering meer op, en riskeer je ook dat de cocktail zijn koude temperatuur verliest. Garneer: Parfumeer de rand van het glas met een sinaasappelschil en gooi in het glas.

negroni sbagliato (c) 2014 tony perez mrperezident.com

Negroni Sbagliato © 2014 Tony Perez | mrperezident.com

Negroni Sbagliato

Schenk gelijke delen rode vermout en Campari in een tumbler met ijs of een wijnglas half gevuld met ijs. Top met prosecco. Stir gently. Garneer met een sinaasappelschijfje. Sbagliato is Italiaans voor vergissing. Een bartender die het niet zo nauw nam met zijn recepten zag een fles prosecco aan voor spuitwater. Of voor gin. Kan gebeuren. Garneer met een sinaasappelschijfje.

Boulevardier

Schenk 45 ml bourbon (bijv. Woodford’s reserve of Bulleit), 30 ml rode Italiaanse vermout en 30 ml Campari in een mixing glas gevuld met ijs. Stir tot het geheel ijskoud-, goed verwaterd- en vermengd is. Schenk uit, strain en serveer ‘straight up’ in een voorgekoelde coupe. Garneer en parfumeer met een sinaasappel- of citroenschil.

Boulevardier

Boulevardier © Martini

 

 

 

Lees dit ook