Spirits

JAJEM

8 februari 2016

 

En toen was er JAJEM. Een jonge, lokale, biologische en ambachtelijke jenever anno 2015. Jajem is oud-Amsterdamse boevenslang voor pikketanissie. Wat op zijn beurt weer een geliefde hoofdstedelijke geuzennaam is voor een jonge borrel…

Kopstootje

JAJEM is een jongensdroom in een fles, die van Maarten, Jamie en Sunny. Drie bekende koppen uit het Amsterdamse horecawereldje en uitgaansleven. Tot eind maart runnen de mannen ook de Kopstootbar, een pop-up party-bar en dj-café aan de Amsterdamse Zeedijk. Alwaar uiteraard een glansrol voor het ouderwetse kopstootje is weggelegd. Voor de leken onder ons, een kopstootje is een vers getapt biertje met een koude jonge borrel ernaast.

De JAJEM boys met distillateur Pieter

De JAJEM boys Maarten, Jamie en Sunny met distillateur Pieter Verhoeven

Eind December vorig jaar druppelde de eerste batch JAJEM uit de ketels in Amsterdam-Noord, waar distillateur Pieter Verhoeven de jenever stookt. De goedlachse man is zelf ook niet vies van een borreltje op zijn tijd, zo bleek onlangs tijdens een gezellige middag in de Kopstootbar. De jenever is (hou je vast): small batch, hand crafted in Amsterdam en 100% organic. Mede-oprichter Maarten de Vries: “JAJEM is een jenever anno 2015. Een ode aan Amsterdam en zijn jenevergeschiedenis, met een toegankelijke smaak en imago –  voor een nieuw publiek.”

Jenever met een bloemenkrans

We proeven een zachte, jonge jenever op basis van moutwijn (15%), neutrale graanalcohol en distillaten van jeneverbes, citroengras, hibiscus en vlierbloesem. De jenever heeft een zacht, fris karakter dankzij een harmonieus samenspel tussen de minder dominante jeneverbes en de nieuwerwetse kruiden. De moutwijn heeft zijn heftigheid door het bloemenoffensief afgezwakt, maar zorgt nog steeds voor een zoete afronding.

Op de neus geeft JAJEM tonen van jeneverbes en granen omringd door een bloemenkransje van hibiscus, vlierbloesem en citroengras. Het palet geeft ruim spel aan het frisse van citroengras en de zoete karaktereigenschappen van jeneverbes en moutwijn. De afdronk is nogal kort maar wel erg zacht, en met 35% alcohol is deze jenever prima weg te koppen naast een vaasje. En zo is de cirkel weer rond, want daar is deze jenever ten slotte voor ontwikkeld. Al gaat de jenever ook soepel in een J&T of een frisse cocktail (bijvoorbeeld in de mix met vlierbloesemlikeur a.k.a. bartenders’ ketchup St. Germain, citroensap en soda).

Conclusie: een prima jonge borrel met een avontuurlijk tintje. Een nieuwe kijk op jenever, met respect voor traditie. Proost!

jajem.amsterdam

kopstootbar.nl

Lees dit ook