Spirits

Jägermeister Manifest

13 april 2017

Jägermeister lanceerde onlangs in Berlijn voor het eerst in zijn ruim 80-jarige historie een ‘super premium’ variant van de bekende kruidenbitter. Om puur te nippen – niet als shot – en als cocktailingrediënt.

Ik denk dat iedereen die überhaupt weleens een drankje drinkt, uitgaat of op wintersport is geweest bonte herinneringen heeft aan avonden waar Jägermeister (koosnaam Jäger) een bescheiden rol speelde. Jäger staat zonder te overdrijven aan de basis van heel veel gezelligheid, het vieren van het leven, ontelbaar veel ongeplande slaapkameravonturen, wazige taferelen, overschatting van eigen zangkwaliteiten, emotionele ‘ik hou van je man’-gesprekken en zelfs baby’s.

‘Super premium’ allemansvriend

Long story short, iedereen kent Jägermeister en hele bevolkingsgroepen drinken het en houden ervan. Waarom dan een ‘super premium’-variant van de allemansvriend die zichzelf juist nooit zo serieus nam? Iets wat van het volk is exclusief willen maken? Nou nou, zo heet wordt de soep nou ook weer niet gegeten. Mijn analyse? De distillateurs en blenders in het Duitse plaatsje Wolfenbüttel wilden laten zien wat zij in huis hebben. En dat is, is mijn bescheiden optiek, goed gelukt.

De oude vertrouwde Jägermeister wordt voornamelijk als shot direct uit de vriezer gedronken, wat de stroperigheid en soepelheid ten goede komt maar de smaakbeleving zeker niet. Met de stijgende wereldwijde populariteit van Amaro – de van oorsprong Italiaanse kruidige bitterlikeuren – heeft Jäger alle recht mee te deinen op deze golf van populariteit.  Dus gingen de meester distillateurs en blenders in de distilleerderij aan de slag om de receptuur te verfijnen, te optimaliseren en met een nieuwe kijk benaderen zonder de essentie van het merk en de receptuur te verliezen. Die ontwikkeling heeft jaren geduurd, en vele internationale bartenders zijn hier bij betrokken geweest via het bartending platform Huburtus Circle.

Stevig en complex

Manifest bestaat uit de 56 originele ingrediënten van de reguliere likeur plus een aantal ‘geheime’ toevoegingen (extra kruidenextracten). De basis is een graandistillaat met een additionele houtrijping op kleine, nieuwe eikenhouten vaten. Dit komt bovenop de éénjarige vatrijping die elke liter Jägermeister sowieso in grotere eikenhouten vaten ondergaat. Het alcoholpercentage is opgeschroefd naar 38% waardoor de smaken krachtig naar voren komen. Dit alles levert een bijzondere, complexe en intense smaak op. De samenstelling en opbouw van de likeur is geheel nieuw in het kruidenbitter segment. Jägermeister Manifest is bedoeld om puur gekoeld (dus niet ijs- en ijskoud!) te drinken, of als ingrediënt voor interessante cocktails. Naar eigen zeggen is Jägermeister Manifest een stevige, complexere mix van smaken dan good ol’ Jäger. Een stevige upgrade dus.

Voor we gaan proeven verdient de fles wel een nadere beschrijving. De nieuwe fles van transparant, helder glas bevat een koperkleurig reliëf met het Jägermeister-embleem dat de amber-koperen kleur van de kruidenlikeur benadrukt. Het Manifest van deze nieuwe expressie van de kruidenlikeur en valt te lezen op de fles. Hou je vast voor een staaltje loepzuivere marketing:

Tasting notes

De kleur van de likeur valt te omschrijven als helder koper en amber.
Als je hem door het glas laat walsen valt het licht stroperige en – olieachtige textuur op. Op de neus wordt gelijk duidelijk dat het hier Jägermeister betreft. Allereerst het gevoel alsof je door een dennenbos loopt, met veel kruidigheid, anijstonen, medicinale mentholtonen, karamel en gedroogd fruit. Op het palet zet de likeur krachtig door met zoete tonen van gedroogd fruit, zoethout, karamel en vanille. Het middenrif geeft meer ruimte aan complexe, warme kruidigheid en houtrijping. De finish is een stuk droger dan normale Jäger, laat bittertonen mooi doorkomen naast munt- en anijstonen.

Jägermeister Manifest laat zien wat de normale Jäger al in zich heeft. Intenser en complexer met iets meer body. Net zo verwarmend maar iets minder zoet, iets droger, iets bitterder. Mijn persoonlijke voorkeur naast gebruik in cocktails is om de likeur te drinken met een blokje ijs (geen tumbler vol). Laat een minuutje staan voor je een eerste slok neemt. De aroma’s en smaken komen zo beter uit de verf, de suikers worden iets afgezwakt en de kruiden en bitters treden zo iets meer op de voorgrond.

Er zijn komend jaar wereldwijd slechts 60.000 flessen beschikbaar, en het is in Nederland alleen te drinken in speciaal geselecteerde cocktailbars. Dit zijn:
Amsterdam: Tunes (Conservatorium Hotel), Door 74, Feijoa, Njoy! en Porem
Rotterdam: Breakaway Café, Noah, Stirr, Dr. en The Suicide Club.

Jagermeister.nl

Huburtuscircle.com

(omdat ik een zwak heb voor vintage drankadvertenties, zeker die van Jäger)

 

Lees dit ook