Amsterdam, Bars

Hiding in Plain Sight (HPS)

20 februari 2015

HPS opende zijn deuren in 2012 en vierde deze week zijn derde verjaardag. Openlijk verborgen weet deze bar vanaf zijn begindagen een geheel eigen publiek te trekken en – als bonus – hoge ogen te gooien binnen de internationale cocktailscene….

Vreemde eend

HPS is een vreemde eend in de bijt, met een geheel eigen stijl, internationaal publiek (heel veel expats, de ideale doelgroep voor een cocktailbar) en een gemoedelijk ‘terug naar de vorige eeuw’- belle époque – roaring twenties – vintage – southern – hipstersfeertje. Al spreekt men hier logischerwijs en met enige zelfspot over de HPSter.

De bar is het kindje van de van oorsprong Argentijnse wereldburgers Vera Magagnini en Guillermo Gonzales. Bartenders waren ze niet voor ze aan HPS begonnen, wel vervent bezoeker van de beste cocktailbars ter wereld. Met een goede dosis stijlgevoel is de bar zelf ingericht en gestyled zonder gemaakt over te komen. Nog even over de locatie: je komt hier niet, nooit, zomaar langs. Een omfietsbar dus, voor de Amsterdammers onder ons.

 

© 2014 HPS Amsterdam | Melody Rae Photography

© 2014 HPS Amsterdam | Melody Rae Photography

De kaart staat vol van de huisgemaakte infusies, siropen, bitters, zeldzame dranken en volwassen spirits als mescal, jenever, rye whiskey, exclusieve rums en bourbon. HPS is geen volumebar, maar een knus gebeuren met originele cocktails, een leuk, internationaal team (incluis het vrolijke Duitse bartalent Laura Schacht) en een ambiance vol moeilijke baarden, snorren en bretels. De cocktailkaarten zijn origineel en goed doordacht, zowel de vormgeving als de inhoud.

cocktails HPS © 2014 HPS Amsterdam | Melody Rae Photography

cocktails HPS © 2014 HPS Amsterdam | Melody Rae Photography

Neo-klassieke cocktails

De cocktailkaart staat vol met wat je Neo-klassieke cocktails zou kunnen noemen. Overwegend sterk spul, dat ook. Even de dorst lessen met een koud biertje? Een lekker glaasje rood? Helaas, dat hebben ze hier niet. HPS is de enige cocktailbar in Nederland die echt alleen cocktails serveert. Controversieel, maar het gaat ze volgens mij goed af. Deze post gaat over HPS als cocktailbar, dus ik meng mij niet in de discussie over goed of fout. Makkelijk he?

Letters of romance

De huidige cocktailkaart heet Letters of Romance en bevat stoere cocktails als Smokey the Beer met mescal, dennennaaldensiroop, vers citroensap en Tante Leen Dortmunder-bier. Toch nog bier achter de bar, linksom of rechtsom. Bovenal een geslaagde combinatie, geserveerd in een traditionele copita (wel van hout, geen klei) met een joekel van een ijsbal erin.

Iets lichter op de maag ligt The life aquatic, een variatie op een gin-tonic met Gin Mare, droge witte Dolin-vermout infused met zeewier, en tonic. Geserveerd in een plastic zak zoals je bij de dierenwinkel wegloopt nadat je een vers stel goudvissen gekocht hebt. Er zwemt ook een klein plastic eendje in. Het drankje mag je uit de zak slurpen met een rietje. De moeite waard is ook de Poet Martial, een uiterst subtiele cocktail met Arette Añejo tequila, ijswijn en orange bitters.

 

Facts & Figures

Prijzen cocktails: € 13 – € 17,-

Eigenaren: Vera Magagnini en Guillermo Gonzales

Bartenders: Laura Schacht (bar manager), Mounir Hamza, Guillermo Gonzales waitresses: Alina, Elysa & Penny

Swingtime Gypsy Trio © 2014 HPS Amsterdam | Melody Rae Photography

Opmerkelijk:

  1. De live muziek van het geweldige Swingtime Gypsy Trio op donderdagavond.
  2. Check de toekomstige internationale snorrentrends als eerste bij eigenaar Guillermo Gonzales. De puntsnor is zóóó 2013!
  3. Vraag of ze achter de bar een flesje Clarified Milk Punch koud hebben liggen. Zo ja, bestellen!

 

HPS Amsterdam

Rapenburg 18 Amsterdam

+31(0)6 25 29 36 20 – reserveren is aanbevolen

 

Openingstijden:

Maandag – donderdag 18.00 – 01.00

Vrijdag – zaterdag 18.00 – 03.00

site

facebook

Fotografie: © Melody Rae Photography | HPS

Lees dit ook