Amsterdam, Bars, Cocktails, Groningen, Rotterdam, Spirits

Het Grote Ingmar Drinkt Jaaroverzicht

31 december 2015
Gouden Strik tequila-train - © Ming Chao's

2015 was een geweldig cocktailjaar vol nieuwe bars, aanstormend bartalent, competities, evenementen en drankintroducties.

Naast alle glitter, glamour, mooie dranken en cocktails, zijn het vooral alle bartenders, bareigenaren, brand ambassadors, leveranciers, pr-meiden en collega-journalisten die dit werk elke dag zo bijzonder maken. Dank allen!

Wat gebeurde er ook alweer allemaal in 2015?

Het begon natuurlijk met die legendarische maandag in januari, de Gouden Strik awards 2015, de prijzen voor en door bartenders. De beste bartender-foto van 2015 is sowieso daar gemaakt, de tequila train met Sergej Fokke achter het stuur. De hall of fame-prijs ging welverdiend naar de Rotterdamse ‘living legend’ Arno van Eijmeren (Barrelproof en Dr), de beste cocktailbar naar Door 74, en als beste bartender werd Andrew Nicholls gekozen. Na jaren van ontwikkeling lanceerde bartender slash thee expert Robert Schinkel samen met Herman Jansen in april zijn eigen theelikeur Pekoe. Robert bedankte in zijn speech zijn steun en toeverlaat, vriendin Linda met de legendarische woorden ‘Achter elke sterke drank staat een nog sterkere vrouw’. Echt waar.

Pekoe lancering - Robert Schinkel - © Ming Chao

Pekoe – Robert Schinkel – © Ming Chao

 

The Perfect Serve Barshow Amsterdam

In mei was het weer tijd voor Amsterdam’s eigen barshow The Perfect Serve. Twee dagen feest voor bartenders, met internationale sprekers, heel veel mooie drankmerken, competities en events. Hendrick’s gin won wat mij betreft de originaliteitsprijs met een absurde huwelijksceremonie tussen een roos en een komkommer. Dat ga ik verder niet uitleggen.

Hendricks gin unusual wedding

Hendricks gin unusual wedding

 

Mister Cocktail Albert van Beeck Calkoen tilde dit jaar zijn kruistocht voor de gin-tonic naar een hoger plan, onder andere met een zeer geslaagd G&T Festival in mei, zijn Gin Journey’s in Amsterdam en gin-tonic ijs in samenwerking met Metropolitain Deli. In september zamelden cocktailbars door heel Nederland fooi in voor het Nationaal MS Fonds onder de noemer ‘A Little Change’. Hopelijk helpt dit betere medicatie te ontwikkelen, in elk geval was ik oprecht geroerd door dit initiatief!

Begin oktober trok heel cocktail-minnend Nederland naar Berlijn, voor de internationale cocktailbeurs Bar Convent Berlin. Erg leerzaam en inspirerend, gezellig en iets teveel borrels: een must. Niet voor niets is er inmiddels sprake van een Nederlandse kolonie op de beursvloer.

Tess Posthumus - World Class - © Tony Perez

Tess Posthumus – World Class – © Tony Perez

Tess Posthumus en de fame

Cocktailcompetities vonden dit jaar meer dan ooit plaats, in sommige maanden waren competities bijna een wekelijks ritueel. De meest prestigieuze, Diageo’s World Class, werd gewonnen door Tess Posthumus (Door 74), die het in de wereldfinale tot beste female bartender schopte. Na deze prestatie ging haar roem door het dak, en was zij in de media onder andere te bewonderen naast Kwalbert Verlinde en Winston met de onmogelijke achternaam bij RTL Boulevard, bij Eva Jinek en in heel veel dagbladen en magazines.

Ook de luidruchtige Danil Nevsky van Tales & Spirits sleepte de nodige prijzen in de wacht met zijn originele presentaties en cocktails bij Disaronno’s The Mixing Star en de Massenez Black Box competitie. Danil Nevsky, de man die onlangs nog bij de Campari honours the Negroni-competitie zijn jigger kwijt raakte en derhalve zijn cocktail volledig free pourde voor het oog van ‘il maestro’ Salvatore Calabrese.

Danil Nevsky - The Mixing Star - (c) Ming Chao

Danil Nevsky – The Mixing Star – (c) Ming Chao

 

Om alle winnaars van 2015 op te noemen in onbegonnen werk, maar een speciale vermelding waard is Kevin Kroon die de Buffelo Trace en Don Papa-competities won. En natuurlijk Lennart Deddens van Mr. Mofongo die tot Entree Best Bartender 2015 gekroond werd.

Entree Best Bartender 2015 - Lennart Deddens - © Ming Chao

Entree Best Bartender 2015 – Lennart Deddens – © Ming Chao

 

Cocktailbars, cocktailbars en cocktailbars

Maar laten we het even over cocktailbars hebben. Tales & Spirits klom dit jaar verder in The World’s 50 Best Bars-lijst en verzilverde Esquire’s best cocktailbar verkiezing. Door 74 bleef fier overeind staan in de wereldranglijst voor cocktailbars. The Duchess werd gekozen tot beste nieuwe cocktailbar van 2015 door Entree magazine – ijzersterke cocktailbars als Porem, Noah en Behind Bars achter zich latend.

The Duchess - Bar

The Duchess – Bar

Want het aantal goede cocktailconcepten wat in 2015 zijn deuren opende was ongekend. De oogst in Amsterdam: Porem, Paskamer, Salmuera, The Duchess en Mystique’s World Class Room. Gloednieuwe aanwinsten zijn Mr. Porter, Rum Barrel en Calle Ocho.

Remco's Blue Steel -Porem Amsterdam - © Jim Ellam

Remco’s Blue Steel -Porem Amsterdam – © Jim Ellam

Rotterdam kwam met Noah, The Suicide Club en Hugh. Gloednieuw zijn NY Basement en Stirr. En last but zeker not least opende Behind Bars in Utrecht. Ben ik nog wat vergeten? Vast wel.

Noah Rotterdam - Tiki - © Jim Ellam

Noah Rotterdam – Tiki – © Jim Ellam

Een hoop bars in bovengenoemde opsomming verdienen nog een verslag op deze site en op mijn Ingmar drinkt-pagina’s in Entree, en die komen er zeker in 2016.

Trends in 2015

Als laatste wil ik nog even stil staan bij de cocktail- en drankentrends van 2016.

Belangrijk is om trends te verdelen in mainstream en in de top van de markt. Zo hebben bartenders het inmiddels wel enigzins geschoten met de gin-tonic, en verlangen zij terug naar de tijd dat deze gewoon in een longdrink werd geserveerd met een limoenpartje als garnering. In cocktailbars worden de coppa-glazen dan ook (terecht?) geweerd. Kijk je naar het brede publiek, dan willen mensen juist de coppaglazen en uitzinnige garneringen als takken lavendel-, tijm- of rozemarijn, schijven mango, halve chilipepers, eindeloze komkommerslierten, stengels zoethout en bossen koriander.

Dit jaar was ook het jaar van de negroni. Het bartender-drankje van weleer maakt mondjesmaat zijn opmars naar het grote publiek, terwijl onder bartenders druk wordt gevarieerd op deze bitterzoete favoriet. Bartenders gaan steeds meer op de Boulevardier-tour met bourbon, Campari en vermout, of verkiezen jenever- of mezcal boven gin.

Iedereen aan de mezcal

Mezcal is inmiddels ook echt een ding te noemen, een onbetwiste bartender’s favourite. Steeds meer merken zijn verkrijgbaar op de Nederlandse markt, van betaalbaar tot ongelofelijk exclusief. Eerlijk is eerlijk, ik vind mezcal vooral erg gaaf in cocktails. Een shotje rokerig aards spul op 55% alcohol komt best rauw op je dak zo rond de lunch, dat moge gezegd. Pionier in het toegankelijk maken van mezcal voor een breder publiek was en is restaurant en mezcaleria Salmuera. Niche leveranciers als Gusta Brands, Bart’s Bottles en Barrelproof droegen ook afgelopen jaar bij aan meer draagvlak voor het agavedistillaat. Laten we ‘half man-half agave’ David Trampe niet buiten beschouwing laten..

SalMuera - Oaxacan Negroni - © Jacob van Rozelaar

SalMuera – Oaxacan Negroni – © Jacob van Rozelaar

 

Vermout is inmiddels in Nederland een langzaam opklimmende trend, nog steeds nergens vergeleken bij het success in Spanje. Maar in klassieke- en nieuwe cocktails  populairder dan ooit, met een steeds breder aanbod nieuwe kwaliteitsvermout. En ja, vermout past ook prima in de trend van laagalcoholische cocktails. Puur en ijskoud is het trouwens als aperitief ook niet te versmaden.

Met de comeback van vermout wil ik mij ook hard maken voor de comeback van The Manhattan (rye whiskey en vermout), deze mag best marktaandeel winnen ten opzichte van de Negroni of Old fashioned. Als ik het toch aansnijd, whisk(e)y was in 2015 populairder dan ooit. De opmars van de controversiële No Age Statement (of Flavor Led) Single Malt whisky was een feit. Exclusievere whisky’s als Japanse whisky en Amerikaanse Rye whiskey stolen afgelopen jaar de harten van connaisseurs en bartenders.

2016 belooft in alle opzichten een minstens zo mooi cocktailjaar te worden als koningsjaar 2015. Ik heb er zin in! Mijn objectieve advies is om deze site goed in de gaten te houden! Daarnaast verschijnt Ingmar Drinkt komend jaar ook als vaste rubriek in Entree magazine, geheel tegen de tijdsgeest in van digitaal naar print dus. Ook als vaste drankschrijver voor ELLE Eten en cocktailblogger op gall.nl kom je mij weer tegen. En op genoeg andere plekken. Op een barkruk in een cocktailbar bij jou in de buurt, bijvoorbeeld.

Een geweldig, inspirerend, grensverleggend en blablabla 2016 gewenst!

Cheers,

Ingmar

 

Lekker aan de Pornstar bij Vesper

Lekker aan de Pornstar bij Vesper

Openingsfoto:© Ming Chao

 

 

 

 

 

Lees dit ook