Bars, Cocktails, Spirits

Het Grote Ingmar Drinkt Jaaroverzicht 2017

29 december 2017

2017 was gewoon een goed cocktailjaar. Het feit dat ik dat elk jaar zeg, doet daar niets aan af. Om dit bonte statement kracht bij te zetten, beschrijf ik het jaar weer in 25 highlights. In min of meer chronologische volgorde, en in veel te veel woorden…

1. Gouden Strik 2017
Op 6 februari vonden de jaarlijkse Gouden Strik Awards plaats. Voor bartenders door bartenders, en dit jaar groter dan ooit in Edel Amsterdam. Tales & Spirits verzilverde de 1e plaats in de top 25 beste cocktailbars. Verder werd Timo Janse bijgezet in de Hall of Fame, Remco Babay gekroond als beste bartender, werd Diageo World Class werderom verkozen als beste cocktailcompetitie, Bacardi’s Joy Obergh tot beste Brand Ambassador en Girls love Bartenders het beste bartenderfeestje.

2. Rosalia’s Menagerie
In februari opende een cocktailbar waar al lang reikhalzend naar uit werd gekeken, Rosalia’s Menagerie, de bar van design hotel Misc Eat Drink Sleep. Bekende koppen Rachel Bonnewel en Pepijn van Beunekom sloegen de handen in een met het dynamische duo Thomas Datema en Alina Doll. Inmiddels is dit duo vertrokken en zwaaien Rachel en Pepijn samen met Wouter Bosch de scepter. Het eigenzinnige interieur, de verwarmende knusheid en de geheel eigen visie op cocktails maken van Rosalia’s een verrijking binnen de vaderlandse cocktailscene.

Rosalia’s © Pim Ras

3. Amsterdam Cocktail Week
De eerste editie van Amsterdam Cocktail Week was begin maart een feit. Timo, Tess en Albert wisten toch mooi 57 verschillende bars te koppelen aan drank- en frisdrankmerken, die speciale cocktails en events op het menu hadden staan.  Props voor de rol van non-alcoholische cocktails gedurende deze week. Uiteraard kwamen de promoties niet bij iedere bar even goed uit de verf, maar de eerste Amsterdam Cocktail Week ooit belooft veel voor de toekomst. En die toekomst gaat verder van 6 tot 11 maart 2018!

4. De man zonder shirt
Gelukkig draagt Chi Ho-Ta (Dr. en Barrelproof Rotterdam) flink wat inkt op zijn magistrale torso, want de dagen waarop hij zijn shirt aan hield achter de bar waren in 2017 weer op 1 pink te tellen.

Chi Ho-Ta © Bohemian Bar

5. Labyrinth
Cocktailveteraan Samuel Kingue Ebelle opent in het voorjaar Labyrinth: cocktails, soulfood en poetry. Aan de Amstelveenseweg in Amsterdam gaan poëzie, spoken word, muziek en andere culturele uitspattingen hand in hand met Creoolse en Caribische bites en waanzinnige cocktails zoals we gewend zijn van Sam.

6. Union 55 en William George
Ruben Maduro en Andrew Nicholls lanceren in het voorjaar hun innovatieve, vernieuwende toprums. Union 55 is een salted & spiced rum die gerijpte Barbados rum infused met het mineralige Arana zout en warme kruiden. William George is een funky karaktervolle witte rumblend  met een hoofdrol voor Jamaicaanse rums en een ruggengraat uit Trinidad. Beide rums worden direct door vaderlandse bartenders omarmd en maken ook internationaal fuore. En ze zijn ook gewoon allebei f#cking lekker.

7. Mr. Smith Maastricht
Een kleine cocktailrevolutie in Zuid-Limburg: daar verreist de fraaie speak-easy stijl cocktailbar Mr. Smith. Pieter van Veldhoven, bekend van Shake & Serve, maakt hiermee zijn langgekoesterde droom waar. Partner Pieter-Jan de Peuter en team zorgen dat de bar onder de gewelven in ’t Wyck gevuld wordt met goede cocktails en zuidelijke gastvrijheid. Op 27 november werd Mr.Smith gekroond tot beste nieuwe cocktailbar van 2017 op de Entree Awards.

Mr. Smith © Marco Paone, Serge Technau

8. Ran’s Legacy
Ran van Ongevalle wint de wereldtitel van de Bacardi Legacy Global Cocktail Competition met zijn cocktail Clarita en zijn foutloze, subliem uitgevoerde cocktailpresentatie en campagne. De Vlaamse cocktailfamilie Van Ongevalle bewijst hiermee maar weer uit een uniek houtsoort gesneden te zijn. De Nederlandse finalist Vitaly Alekseyev schopt het met zijn Big Fish cocktail tot de laatste 16 in Berlijn, waar we weer mooie dagen beleefden tussen Mojito-fonteinen, Major Lazer, feesten met roller-skatende drag queens en Danil Nevsky op pumps.

Ran van Ongevalle © Bacardi

9. Alberto Matallana is World Class Dutch Bartender of the Year
De voorronden van Diageo World Class startte dit jaar met 55(!) bartenders. Twee achtereenvolgende maandagen waren er voor nodig om dit alles te jureren, samen met Ben Warren en Kevin Kroon. Dit leverde een top 10 op met de beste bartenders uit Rotterdam, Groningen en Amsterdam. Zij streden op 29 mei in het hoofdstedelijke W Hotel om de prestigieuze titel World Class Dutch Bartender of the year. De vier finalisten werden Rogier de Haan (Mr Mofongo, Groningen), Dyon Seedorf (George, Rotterdam), Timo Stemerdink (C, Amsterdam) en Albert Matallana (Dr, Rotterdam). De laatste twee streden in de finale voor publiek waar ‘El Doctor’ Alberto als winnaar uit de bus kwam. Alberto mocht in augustus de Nederlandse trots verdedigen op de wereldfinale in Mexico-Stad.

Alberto @ World Class Dutch Finals © Ming Chao

10. Ginfestival(s)
Dit jaar niet alleen weer een succesvolle editie op 19 en 20 mei in Amsterdam, maar ook in Groningen. In Groningen werd het festival omgedoopt tot het Jenever & Ginfestival, een samenwerking tussen Mr. Cocktail & Boilermaker. In de prachtige Der Aa-kerk. En jenevers waren er. En gins. En tonic. En vermouth. En een belachelijk vette speak easy boot, waar toppers als Lennart Deddens, David Trampe en Eefje Timmer de kelder runden.

11. Tales & Spirits
De Amsterdamse cocktailkathedraal Tales & Spirits behoorde ook dit jaar als enige bar van de Benelux tot de World’s 50 Best Bars met een notering op nr. 35. Dubbel feest: ook vierde de bar dit jaar hun vijfde verjaardag.

12. Jenever-Manifest
Op 18 mei lanceert Esquire zijn Jenever-Manifest, het startsignaal van het magazine’s missie om jenever weer de aandacht te geven die het verdient.  De aftrap hiervan vond toepasselijk plaats met een borrel bij jenever-cocktailbar De Vlieg in Amsterdam. Esquire verkoos in november ook nog Mr. Mofongo in Groningen tot lekkerste cocktailbar van Nederland. Want er gaat nu eenmaal niets boven Groningen.

13. Vesper Bar
Dit jaar heeft de Vesper Bar in de Amsterdamse Jordaan zichzelf opnieuw uitgevonden. Het team met Julian Bayuni, Koen van Schaaijk, Riccardo Guerrini en Douglas O’Keefe (en het eerste deel van 2017 Helena Henneveld) zorgen ervoor dat de bar qua sustainability en creativiteit toonaangevend is voor cocktails in Nederland.

14. Hero Jan Hooghoudt (1928 – 2017)
Op 27 juni overleed Hero Jan Hooghoudt op de respectabele leeftijd van 88. Derde generatie van de bekende stokers uit het Noorden, bevlogen icoon van de jeneverindustrie en verhalenverteller pur sang. ‘Het geluk van een borrel wordt te weinig onderkend’ was de beste man zijn credo, en een waarheid als een koe. Proost meneer Hooghoudt. Op u.

Hero Jan Hooghoudt © Hooghoudt

15. Zeer noemenswaardige baropeningen in 2017:
House Bar, een hele fraaie hotel-cocktailbar van het hoofdstedelijke Kimpton de Wit-hotel. Inmiddels met topbartender Thomas Datema aan het roer

Amehoela in Rotterdam, cocktailbar-eetcafe-club met sterke Latino-invloeden van o.a. de immer gezellige barondernemers Oscar Steginga en Thomas Forster. Oscar opende afgelopen jaar ook nog (mede) de Amsterdamse Chin Chin Club, een cocktailbar/restaurant/arcade-hal/club/karaoke-tent met heel veel zwaaiende katjes.

Vane restaurant / skybar bovenin het NH Collection hotel in de beroemde Groene Toren in hartje Eindhoven. Good ol’ Tess Posthumus hielp de bar opzetten, de Champions League van Eindhovense bartenders onder leiding van Timothy da Camara laat de Eindhovenaren kennismaken met goede cocktails.

Mystique op de Utrechtsestraat in Amsterdam onderging in de zomer een restyling en koerswijziging als Pigs & Punch. Ze hebben nog steeds de beste spareribs van de stad, net als errug lekkere cocktails.

Eind november opende Bar TwentySeven, de cocktailbar van het uberluxe Hotel TwentySeven op de Dam in Amsterdam. Yoel van Eer en Eric van Beek runnen de bar met hun probiotische cocktails en een exclusieve selectie spirits die zijn weerga niet kent.

Dennis Wouterse en het team van NJOY! openden in oktober Maas bar & kitchen in de Amsterdamse Rivierenbuurt.

Sharai Rodrigues © Ming Chao

16. Sharai wint het NK Cocktails 2017
Bartender/bartrainer/actrice/powervrouw Sharai Rodrigues (ISAAC) won op 19 juni het NK Cocktails 2017, de jaarlijkse competitie van de Nederlandse Bartenders Club (NBC). Zij stroomde hiermee door naar IBA World Cocktail Championship in Kopenhagen in oktober. En niet zonder succes, Sharai nam een zilveren plak mee naar huis met haar ‘Lily of the valley’-cocktail.

17. Cocktailcompetities
Als we het dan toch over competities hebben, het waren er nogal wat afgelopen jaar. Een kleine greep uit de competities – en hun winnaars die nog niet aan bod zijn gekomen in dit overzicht. Zo won Wouter Bosch (Rosalia’s) de Nederlandse finale van Chivas Masters en mocht naar Tokyo voor de wereldfinale. Mike Rambags (Demain) won de Opihr-competitie en gooide hoge ogen op de finale in Marrakech. Sebastian Cichowlas (The Tailor) wist de Belvedere All Natural Shake Off te winnen en Martin Eisma (Bluespoon) won samen met chef Mark Vaessen (SushiSamba) Don Papa’s It’s A Don Deal-competitie. Het Utrechtse team van Behind Bars wist de Belsazar Aperitif Cup binnen te hengelen, Ruud Steenbakkers (The Duchess) streed om de Europese titel van de Angostura-competitie in zonnig Griekenland.  En ik vergeet waarschijnlijk nog flink wat competities en winnaars.

18. Team T&T verlaat Door 74
Timo Janse en Tess Posthumus verlieten op 20 september na 9 en 8 jaar trouwe dienst de iconische Nederlandse oer-speak easy Door 74. Kevin Kroon en team zullen de cocktails van wereldklasse achter de bar doorzetten, en wie weet kruipt eigenaar en dino bartender Sergej ook wel weer eens achter de bar?

19. Bar Convent Berlin
Heel cocktail-minnend Nederland liep begin oktober rond op Bar Convent Berlin 2017. Althans,  degenen die geldige toegangsbewijzen hadden. Dat was nogal een dingetje dit jaar. Op de beursvloer liep je al snel tegen het Jenever District aan, schonk je negroni’s uit een stierenkop op de stand van Martini, verbleef je in het World Class Hotel, bewonderde je Giniffer de Jong in een prachtig groen pakje in de Hendrick’s Air Lounge en pakte je in het kader van educatie ook nog een seminar mee. En ’s avonds? Tsja, dan werkten de bartenders aan hun groen-gele gelaatskleur voor de volgende dag.

Lennart Deddens en Rudy van der Brink op Genever District @ BCB

20. Agave de Cortes – David Trampe Edition
‘Half man half agave’ David Trampe lanceert een mezcal samen met de beroemde mezcalfamilie Casa Cortes uit Oaxaca, Mexico.  We mogen deze godendrank voor het eerst te proeven in het gezelschap van mezcalkroonprins Asis Cortes, een alligator die Henk heet, een gezellig gezelschap bartenders en een van de meest zieke locaties ooit. Een snikhete, tropische binnentuin vol exotische planten, een vijver voor Henk en obscure, opgezette dieren (waaronder een tweelingfoetus op sterk water). Dit alles in Katwijk, where else? Dixeebe!

Agave de cortes David Trampe event © Ming Chao / Right Spirits

21. Cariño naar Mexico!
Eric van Beek wint de Nederlandse finale van Bacardi Legacy met zijn Cariño. Geëmotioneerd neemt hij op dinsdagavond 21 november tijdens de Noord-Europese finale’s in Amsterdam de Legacy-trofee in ontvangst na een goed jaar voorbereiden. Eric mag in april volgend jaar zijn verhaal, boodschap en cocktail verkondigen op de wereldfinale in Mexico-stad! #loveandendearment #greekyoghurt #carinobacardi

Vitaly, Eric, Joy @ Bacardi Legacy North European Finals © Bacardi

22.Entree Best Bartender Daryl
Na een zenuwslopende en lange competitiedag op 13 november komt Daryl Lieuw-On (NY Basement, Rotterdam) als Entree Best Bartender uit de ‘dan nog geheime’ jurybus. Hij troeft mede-finalisten Marcel van der Ben (Behind Bars) en Airto Cramer (Tales & Spirits) af en wordt op maandagavond 27 november tijdens het Entree Awards Gala in de kampioensgordel gehesen.

Huldiging Daryl @ Entree Awards 2017 © Ming Chao

23. Loopuyt Fight Club
28 bartenders (man en vrouw) tekenden in november een contract om zich komend jaar te binden aan de Loopuyt Fight Club, onder toeziend oog van de ingevlogen legendarische Amerikaanse bokspromotor Don King. De bartenders krijgen komend jaar professionele begeleiding en training van grote namen als voormalig wereldkampioen boksen Don Diego Poeder.

Aysis Piet en Don Diego Poeder © Loopuyt / Wim van den Berg

24. Roses by SAL
Op 14 december opende het nieuwste lid van La Familia haar deuren aan de Reguliers Dwarsstraat in Amsterdam. Vincent en Thomas Uzcudun hebben een dijk  van een Latijns-Amerikaanse zaak neergezet in de traditie van de ruige grote broer Salmuera. Beneden kun je in Roses by SAL niet om de pisco-bar en de pisco-cocktails heen, boven staat een heuse rumlounge. Mucho gezellig!

25. Flying Dutchmen Cocktails.
Op de valreep ging op 22 december de langverwachte cocktailbar van Timo Janse en Tess Posthumus officieus open aan de Amsterdamse grachten. In deze cocktailbar draait het om het begrip, kennis en waardering van cocktailklassiekers. Een bar met Amsterdamse gezelligheid, een enorme backbar en internationale allure in één.  De verf is met het schrijven van dit artikel nog aan het opdrogen, de lampen worden nog ingedraaid en de kinderziekten verholpen. Op 4 januari openen ze ‘voor het echie’ hun deuren. T&T, we zijn benieuwd!

Team Flying Dutchmen foto: Pim Pelser

Al met al besef ik inmiddels dat ik met gemak een ’50 highlights’ had kunnen schrijven. Maarja, ik heb ook recht op vakantie, niet?

Het is zo dat ik net zoveel bars, bareigenaren, bartenders, brand ambassadors, marketeers, leveranciers, distillateurs en andere inspirerende figuren wel als niet genoemd heb. Dus bij deze, iedereen die afgelopen jaar zijn steentje bij heeft gedragen aan de Nederlandse cocktailindustrie: BEDANKT!

Liefde en tot in 2018,

Ingmar

Judging World Class © Ming Chao

Lees dit ook