Cocktails

Graceland’s Pickleback shot

27 januari 2015

Jihaaaaa!! Whiskey en augurkensap: een redneck shotritueel afkomstig uit de Verenigde Staten – met vele fans overal ter wereld. Over het ontstaan van de Pickleback doen vele verhalen de ronde….

Pickles, pickles, pickles

Een veilige aanname is dat in de met augurken doorspekte Amerikaanse eetcultuur mensen al decennialang shotjes whiskey en augurkensap namen. Echter, de meest aangewezen naamgever van de Pickleback is bartender Reggie Cunningham, die in 2006 de bar bestierde in Brooklyn’s Bushwick Country Club. De buurman van de club was de augurkenfabriek McClure’s Pickles, en in een creatief moment combineerde Reggie een shot bourbon met een shot sap van McClure’s augurken.

Graceland

Wie in Amsterdam op zoek gaat naar een stukje onvervalste redneck cultuur komt al snel uit op Graceland Bar-B-Q en zijn onvermoeibare chef-kok Brian. Brian denkt namelijk als Elvis, bloedt whiskey en ademt pulled pork.

De Amsterdamse stadssaloon en ‘Authentic Southern Bar-B-Q-joint’ schenkt zijn Pickleback met Jack Daniel’s en ‘home made pickle juice’. Eigenlijk voldoet elke Tenessee whiskey, bourbon whiskey of Ierse whiskey voor dit recept. De huidige trend vanuit de Amerikaanse oostkust gebruikt Jameson Ierse whiskey in plaats van bourbon. Eerder genoemde bartender Reggie Cunningham gebruikte in zijn originele recept Old Crow Kentucky Straight Bourbon Whiskey.

Het verhaal dat door Graceland dwaalt gaat als volgt: In truckerscafe’s in het zuiden van de Verenigde Staten konden de zwakkere magen een klein glaasje water na een shot whiskey drinken: de waterback. Uiteraard hield je het met dit laffe ritueel niet lang vol in de zweterige, macho dranklokalen. Meer respect dwong je af met de Pickleback: deze vervangt het glaasje water voor augurkensap. Het zure umami effect van het augurkensap zorgt na de shot zoete whiskey en zijn ‘alcohol burn’ voor een neutraliserend en verfrissend afscheid. Wake yo’ ass up!

 Recept

Graceland’s Pickleback

Ingrediënten:

1 shot (30 ml) Jack Daniel’s

1/3 shot (10 ml) augurkensap

(Om het geheel laagdrempelig te houden gebruikt Graceland 1/3e shot augurkensap.  Het origineel en de echte diehards vragen om een hele shot.)

 

Werkwijze

Haal twee shotglaasjes uit de vriezer en schenk de Jack Daniel’s in shot 1 en het augurkensap in shot 2.

 

Ritueel

Tik eerst het glaasje Jack en achtereenvolgend het glaasje augurkensap weg. Blijf stoer kijken.

 

Tip: Bestel een flesje van het Mexicaanse Dos Equis bier als chaser na de shot en waan je de meest interessante man op aarde.

 

Fotografie: © 2014 Graceland Bar-B-Q

website 

facebook

*Bericht van de redactie*

Bovenstaande verhalen zijn niet 100% waterdicht. Maar het zou zomaar kunnen!

 

 

 

 

 

 

Lees dit ook