Spirits

Geproefd & Approved: 6 X Hollandse Nieuwe

15 juli 2016

Het doet mij, als zelfuitgeroepen drankorakel des vaderlands, deugd om te zien dat de Nederlandse drankenindustrie zo in beweging is. Nieuwe drankmerken dienen zich aan, oude recepturen worden herontdekt en verbeterd. Nieuwe visie’s op dranken als vermout, vodka, gin, jenever en zelfs tonic zien het daglicht.

The Stillery’s First

The Stillery’s First is een vodka uit de koker van founders en jonge Amsterdamse honden Robin F. Karels en Pascal Peeters. Laatstgenoemde mag zich ook Master Distiller noemen. Distilleren gebeurt (nu nog) bij de Twee koppige phoenix in Zaandam, waar de mannen small batches stoken in een koperen ketel. Het graansoort wat voor deze vodka gebruikt wordt heet in het Engels ‘dinklewheat’, helaas heeft de Nederlandse vertaling ‘spelt’ een wat Rens Kroes-achtige bijsmaak. Dit bedoel ik niet letterlijk trouwens, ik heb namelijk geen idee hoe Rens Kroes smaakt. Als ik dit wel zou weten, zou ik dit pas met jullie delen op 70-jarige leeftijd als mijn autobiografie ‘Ingmar Dronk’ uitkomt.

In de vodka werkt spelt als basis wonderwel, en samen met het ambachtelijk distilleren zorgt dit voor een vodka met marsepijn-amandeltonen op de neus, een romig, stevig en zoet palet die je met een beetje fantasie naar tonen van melkchocolade brengt en een zachte afdronk met een kleine tinteling. De mannen achter The Stillery zijn nog lang niet uitgedistilleerd, zo zijn ze bezig hun droom van een eigen distilleerderij te realiseren en zijn ze ook vrolijk bezig hun vodka te barrel agen. Houd ze in de gaten!

Omdat schrijven over een spirit zonder cocktailrecept ook zo droog is, hier de signature Mokum Mule:

Mokum Mule:
35ml The Stillery’s First
100ml Ginger Ale
1 Dash Walnut Bitters

Vul een copper mug of een rocksglas met ijs, schenk hier de vodka en ginger ale bij. Met een dash walnut bitters maak je het af. Roer kort en garneer met een schijf gember.

the-stillery.nl


CATZ Dry gin

Yet another gin: CATZ gin is de creatie van Dick Kraak en Sjef Molenaar, twee veteranen uit de vaderlandse drankenindustrie. Zij bundelden hun krachten met meester distillateur Ad van der Lee van Herman Jansen in Schiedam. Waarom deze gin (ondanks hun tenenkrommende marketing) tussen al die andere gins toch het proberen waard is, is allereerst het funky alcoholpercentage van 48,2%. Hierdoor staat de gin als een huis, met een volle neus waarin jeneverbes en bergamot de hoofdrol opeisen, gevolgd door een bonte stoet botanicals. Op het palet pakken de fruitige en zoete tonen van citrusfruit en jeneverbes door, verlengd door korianderzaden en warme specerijen. De gin wordt langzaamaan droger en neemt pittig en lang afscheid met een zweem van cayennepeper.

CATZ gin

 

CATZ Dry Gin & Tonic:
50ml CATZ Dry Gin
200 ml Indian Tonic Water (ik vind 150 ml zelf meer dan genoeg)

Vul een copa- of longdrinkglas met ijs. Strijk een partje limoen over de glasrand en knijp het vervolgens uit in het glas. Schenk de gin in het glas en top met tonic. Garneer met een stokje zoethout en roer kort.

CATZ facebook


Fever-Tree X Sergio Herman – Clementine tonic water with cinnamon

DSC_5230_FT_Sergio

Fever-tree’s Tim Warrilow en Charles Rolls gingen twee jaar geleden een samenwerking met de veelgeprezen Nederlandse (half Vlaamse) sterrenchef Sergio Herman aan, en onlangs werd het resultaat hiervan in Sergio’s restaurant The Jane (**) in Antwerpen gepresenteerd. Fever-tree Clementine Tonic Water with Cinnamon is letterlijk en figuurlijk een hele mond vol, een tonic met frisse citrustonen van clementine en een pittige en warme hint van kaneel, die vooral prominent voorkomt op de neus. Groot voordeel van deze tonic (vind ik) dat hij mooi uitdroogt, en netto iets minder zoet is dan ‘normale’ Fever-Tree tonic. Het is een zachte, ronde tonic met een mediterraans tintje. Naar eigen zeggen is de tonic geïnspireerd door de originele vakantiebestemming Ibiza.

Ik dronk deze tonic bij The Jane in de Clementine & Basil Love, een jetser van een mix met Wilderen Double You Gin, citroensap, geraspte wortel, basilicum en orange zest.

DSC_5291_FT_Sergio

Clementine & Basil Love by Sergio Herman:
45 ml Dry Gin
20 ml vers citroensap
150 ml Fever-tree Clementine & Cinnamon Tonic Water

Vul een groot wijnglas halfvol met ijsblokjes, schenk hier de gin en het citroensap in. Top met de tonic en roer kort. Garneer met geraspte wortel, sinaasappelschil en blaadjes basilicum.

sergiohermanshop.com

fever-tree.com


Willem’s Wermoed

willems wermoed

 

In de Amsterdamse Hortus Botanicus deed Paul Selier de inspiratie op voor Willem’s Wermoed, de eerste Nederlandse vermout ooit die onlangs nog een mooie zilveren plak in de wacht sleepte op de internationale IWSC Spirit Competitie. De vermout is een erg vriendelijke maar complexe drank, fruitig, kruidig en zoet met een aangenaam bittertje. Gebruikt zijn 24 kruiden uit de botanische tuin, van dennentoppen tot wilde tijm tot alsemkruid. Met Spaanse witte wijnen als basis en twee jaar rijping op eikenhouten vaten barst de vermout van bourbon-achtige smaken van vanille, kokos, tonka bonen en fruitigheid. Een kleine waarschuwing voor de onervaren drinker met bodemdrift: Willem’s is zo’n drank die als limonade wegdrinkt. Just sayin’.

willems wermoed

WILLEM’S & SODA:
50ml Willem’s Wermoed
50ml soda water
2 dashes angostura orange bitters

Vul een rockglas met ijs en roer tot het glas goed gekoeld is. Schenk het ijswater uit het glas. Parfumeer het glas met een sinaasappelschil en laat deze in het glas vallen. Voeg wat nieuwe ijsblokje toe. Schenk Willem’s Wermoed, top met soda en voeg de bitters toe. Roer kort en garneer met een takje tijm.

willemswermoed.com


Hierbas de las Dunas

HDLD-FLes-met-wikkel

Hierbas de las Dunas is een nieuwe Hierbas-likeur gemaakt van verse en biologische duinkruiden uit Zeeuws-Vlaanderen, het vervlaamste puntje Zeeland zeg maar. Bedenker van de Zeeuwse Hierbas is topchef Syrco Bakker van restaurant Pure C(*) in Cadzand. Hij deed hiervoor inspiratie op tijdens een vakantie op jawel, het Spaanse eiland Ibiza. Ibiza is de bakermat van het kruidenlikeurtje Hierbas, die iedere familie volgens geheim recept bereidt. Als een paal boven water in elke Hierbas staat het anijskarakter, iets waar de duinhierbas bewust niet voor gekozen heeft.

Hierbas de las Dunas is een biologische kruidenlikeur onttrokken aan 18 vèrse biologische en wilde kruiden uit duinen aan de Noordzee zoals duindoornbes, zeevenkel, wilde rucola, rozenbottel en vlierbloesem. Wanneer je naar de website van Hierbas de las Dunas gaat, vind je een keur aan signature cocktailrecepten van o.a. België’s topbartenders. Omdat ik een die hard fan van pisco sours ben, stond mij dit recept wel aan:

hierbas de las dunas

Hierbas de las dunas sour:
50 ml Hierbas de las Dunas
25 ml Pisco
30 ml Limoensap
10 ml Suikerwater(1/1)
½ vers Eiwit

Dry shake alle ingrediënten en shake vervolgens (hard) met ijs. Strain in een voorgekoeld coupeglas, parfumeer met een citroenschil (tegen de ei-geur, altijd doen!) en voeg een dash Angostura bitters toe.

hierbasdelasdunas.com


Bobby’s Schiedam Jenever

Vers van de pers, de gloednieuwe Bobby’s Schiedam jenever. Bobby’s Schiedam Dry Gin is sinds hij uitkwam een doorslaand succes en groeit nog steeds als kool. Maar dit was zeker geen reden voor de broers achter Bobby’s, David en Sebastiaan, om achterover te gaan zitten. Bobby’s wordt gedistilleerd bij Herman Jansen in Schiedam, waar ze zich een slag in de rondte aan het stoken zijn, getuige het arsenaal aan Nederlandse spirits wat hier uit de ketels vloeit.

13735814_1729432927337770_2435565720804375252_o

Bobby’s gin en  jenever zijn een eerbetoon aan Bobby, de opa van de broers. De beste man maakte in familiekringen fuore met zijn jenever infused met Indonesische kruiden, het recept wat de broers inspireerde tot het maken van de gin. “Maar, eigenlijk was het plan altijd al om een jenever naar het recept van Bobby uit te brengen” zegt David. En die droom komt nu uit. In een tijd waarin menig jeneverstoker weer een zoveelste gin op de markt brengt, zwemmen de heren vrolijk tegen de stroom in.

De fles is onmiskenbaar Bobby’s, maar dan van groen glas. Waarom? “Jenever zit voor ons in een groene fles” aldus David. Duidelijk. De jenever is gebaseerd op moutwijn, maar die heeft zeker geen hoofdrol. Met een percentage moutwijn van 8% optimaal mixbaar. Zoals een jenever betaamt een dominante rol voor de jeneverbes. De spirit opent zoet op de neus en het palet, te danken aan zowel de moutwijn als de jeneverbes. De spirit geeft zijn kruidigheid al subtiel weg op de neus met tonen van citroengras en kardemom. De jenever heeft een zacht en zoet palet, met fruit- en graantonen. Wat pittigheid van de Javaanse staartpepers komt nog even om de hoek kijken voor de jenever zacht afscheid neemt. Bobby’s jenever is niet alleen bedoeld om te mixen, maar juist ook om koud en puur te drinken. “Zoals opa hem ook graag dronk” lacht David. Vandaar ook het alcoholpercentage van 38%, wat verrassend genoeg na uitgebreid testen en proeven ideaal bleek voor de smaak en het (milde) karakter.

Echte ‘signature serves’ worden momenteel ontwikkeld, wanneer je toch aan de slag wilt met deze jenever zou ik gaan experimenteren met een jenever collins als uitgangspunt. Deze mix je met jenever (60 ml), citroensap (30 ml), suikersiroop (15 ml)  en sodawater (top met). Gebruik je fantasie!

bobbysdrygin.com


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees dit ook