Bars, Rotterdam

Dr. Rotterdam

18 januari 2015

De beste cocktailbar van Rotterdam is de speakeasy cocktailpraktijk Dr. Een praktijk, die gasten helpt met hun klachten via hun cocktailcreaties. Misschien klinkt dit wat dubieus, maar zet een stap binnen in deze bar en het wordt volkomen logisch. Dr. is het geesteskind van de Rotterdamse cocktailguru Arno van Eijmeren, tevens initiator van Barrelproof Boutique in dezelfde stad…

Cocktailpraktijk

De bar zit verborgen achter een deur in een vrij nietszeggende straat. De praktijk is gevestigd in een pand waar vroeger een animeerbar zat waar vrouwen van laag allooi havenarbeiders en zakenmannetjes vermaakten, om het zo te zeggen. Naast de deurbel zit een gouden plaatje met een apothekersslang. De deur gaat open, je maakt jezelf bekend als patiënt en je loopt met de hostess of bartender de trap op. Als de gordijnen open gaan sta je midden in een bar die zo uit het begin van vorige eeuw kan komen. De bar, de prachtige antieke backbar, de medische snuisterijen en de bartenders in witte doktersjassen: dit is niet de gemiddelde bar. Of dokterspraktijk. De kaart heeft zijn huisregels opgesteld aan de hand van de anatomie, en cocktails zijn kuren, ingedeeld op klachten en soort patiënten.

Bij binnenkomst kun je gelijk de dorst lessen met een glaasje huispunch, zodat je met een drankje erbij kunt luisteren naar de instructies van de dokter (of bartender, zelfde laken een pak). Drankjes worden hier geserveerd in  bijzonder glaswerk en dito garnering. De bar kent zo’n 30 zitplaatsen.

Cocktailkaart

Ik denk dat de bar de mooiste collectie mescal van Nederland heeft. Cocktails kunnen zo exclusief, zwaar, sterk en complex als je wilt, maar ook toegankelijk en wat lichter. Drankjes zijn hier origineel en goed – net als de huisgemaakte ingrediënten en de drank.  De bartenders hier behoren tot de beste van de Maasstad (en misschien wel Nederland). De cocktailkaart wisselt met regelmaat en Dr. begint 2015 met zijn ‘New Year’s resolutions’ waaronder als goede voornemens verpakte cocktails als The Last Smoke, DR’s Detox, Imsomaniac’s Flip en Soberly turning sour.

 

Facts & figures

Prijs: € 10 – € 30 (Dit is The Vase, een ‘sharing’ cocktail) . Een glaasje huispunch kost € 6.

Eigenaar: Arno van Eijmeren

Barteam: Michael Ziengs, Alberto Matallana, Chi-ho Ta, Stephan Koese

Adres: geheim

Reserveren: via www.drrotterdam.com

Openingstijden: Woensdag – zaterdag 19.00 – 02.00

Opmerkelijk:

1. De barsnacks zijn hier gekookte eieren.

2. Telefoons waren nog nooit zo verboden. Maar echt…

3. De gaafste cocktail die ik hier ooit mocht drinken, staat niet op de kaart en is ook niet altijd te bestellen. In zoverre is The Heisenberg net zo mysterieus en tegelijkertijd dodelijk eenvoudig als zijn naamgever.

website

Lees dit ook