Amsterdam, Bars

Door 74

18 januari 2015

Amsterdam’s originele speakeasy-bar, al meer dan zes jaar een hoeksteen in de vaderlandse bar scene, met wereldwijde erkenning. Vorig jaar nog uitgeroepen tot #26 van de wereld door de prestigieuze World’s 50 Best Bars-lijst. Door 74 kent (zoals onbekenden met de bar vaak denken) geen deurbeleid, wel moet je reserveren en bellen om achter het adres van de bar te komen…

Notoire vreemdgangers

Wie Door 74 zegt, zegt Timo Janse. De head bartender is sinds dag 1 het kloppende hart van de zaak. Door 74 onderscheidt zich met zijn originele, hoogstaande cocktails en uitgebreide collectie obscure flessen drank. Minstens net zo belangrijk: de intieme en donkere ‘roaring twenties’- sfeer die de geheimen van de nacht ademt en tegelijkertijd discreet voor zich houdt. Ooit heb ik Door 74 in een Amsterdams stadsmagazine omschreven als dé bar voor nachtdieren, cocktailfreaks en notoire vreemdgangers. Door 74 kun je met gemak een opleidingsinstituut noemen waar de beste bartenders van Nederland stuk voor stuk hebben gewerkt – of nog steeds werken.

Cocktailmenu #17 ‘The Game of Spirits’ is een waar bordspel, je kunt zelfs dobbelen als je dit wilt. Op de voorzijde de niet-cocktails: cider en perry (waarvoor hulde), een mooie champagnelijst, gin-tonics en andere longdrinks, bieren en cocktails van de tap. De achterzijde van het menu bestaat uit een rad vol cocktails, elk met een nummer zodat er daadwerkelijk te dobbelen valt. Speciaal ontwikkeld door het barteam, in vier categorieën, kort samen te vatten als: 1. zoet, bloemig en fruitig, 2. frisse tiki-style cocktails, 3. kruidige cocktails en 4. sterk spul. Alle cocktails zijn originele creaties, en bevatten veel huisgemaakte infusions, -siropen en -bitters. Ook is er aan barrel aged- en bottled cocktails geen gebrek.

Whattup punk?

Tip: De lichte en frisse ‘Whattup Punk?’ met Doorley’s XO Rum, gember, honing en winterbitters afgetopt met Brewdog Punk IPA. Op papier een geweldige cocktail met zowel een briljante rum als dito IPA, in 4D ook.

Sterker wordt The Game is Afoot, een rokerige barrel aged cocktail op basis van Dalmore Tweed Dram Single Malt. Gewoon zin in een negroni? Bestel dat dan. Of geef door waar je zin in hebt en laat de bartender zijn gang gaan. Met een gerust hart.

Facts & figures

Prijs cocktails:  € 13 –  € 17,50 (dagcocktail€ 10,-)

Eigenaar: Sergej Fokke

Head Bartender: Timo Janse

Team: Jim Brands, Tess Posthumus, Elisa Noorduijn, Kevin Kroon, Cari Leslie, Maxine Penny

 

door 74 barteam 2014 © Ming Chao

door 74 barteam 2014 © Ming Chao

Opmerkelijk:

  1. Weinig te eten hier, maar de olijven zijn gruwelijk.
  2. Trakteer je smaakpapillen op een inzinking, en bestel de favoriete shot van het barteam: de kruidenbitter Unicum. Ze doen graag met je mee.
  3. Over bitters gesproken: de bar heeft hier een warme band mee. Cocktailbitters, die kleine apothekersflesjes. Neus eens door de bar zijn collectie.

Open: zondag t/m donderdag: 20.00 – 03.00

Vrijdag en zaterdag: 20.00 – 04.00

Reserveren: +31(0)634045122

website

facebook

Fotografie openingsfoto: Paul v.d. Linde

 

 

Lees dit ook