Cocktails

Diplomático World Tournament 2017 Dutch Finals

16 december 2016

Op maandag 12 december vond de Nederlandse finale van de Diplomático World Tournament 2017 plaats. Michael John Straatman (Ayla Rotterdam) werd net na middernacht in de Amsterdamse Curtain Club tot winnaar uitgeroepen.

Michael John gaat door naar de Continentale (Europese) finale van het rummerk die plaats vindt in april 2017 in Diplomático’s bakermat Venezuela. Dan stroomt de beste man hopelijk door naar de wereldfinale in de zomer van 2017. Die is dan weer in Londen. Logisch toch? De Amsterdamse Curtain Club was het sfeervolle decor van de competitie. 12 geselecteerde bartenders hadden het tot de finale gebokst en mochten opdraven om overdag voor de vakjury hun cocktail te presenteren. Anders dan in de voorronden moesten de bartenders voor deze dag een nieuwe cocktail creëren met de gloednieuwe Diplomático Mantuano rum*.

The Diplodozen

diplomatico-2016-web-batch2-137

Riccardo Guerinni

De 12 finalisten (The Diplodozen) waren: Jonathan van Dorp (Henry’s/EBS, Amsterdam), Tiago Vasconcelos (Vault Bar, Amsterdam), Boaz de Korte (Calle Ocho, Amsterdam), Timo Janse (Door 74, Amsterdam), Ben Lobos (Suicide Club Amsterdam), Wouter Bosch (The Duchess, Amsterdam), Camiel Kesser (Salmuera, Amsterdam), Andrei Talapanescu (Pulitzer’s Bar, Amsterdam), Michael John Straatman (Ayla, Rotterdam), Elisa Bouchon (The Tailor, Amsterdam), Mounir Hamza (HPS, Amsterdam), Ricardo Guerrinni (Vesper Bar, Amsterdam).

De jury bestond uit Remco Babay (Porem), Shay Ola (The Rebel Dining Society UK), Daniel Maersk (Díplomático ambassador Denemarken) en yours truly. De jury moest beoordelen op meer dan de cocktail alleen te weten technieken en presentatie, cocktail en decoratie en de zintuigelijke kwaliteiten. Hiervoor wil ik jullie de Engelse term niet onthouden, dit ging om ‘Organoleptic qualities’ als ik het juist onthouden heb.

diplomatico-2016-web-batch2-50

Elisa Bouchon

Na een middag vol waanzinnige cocktails en nog betere presentaties maakte de jury aan het begin van de avond de drie finalisten die doorgingen naar het slotstuk: de presentaties voor publiek in een nokvolle, dampende en belachelijk gezellige Curtain Club. Nog even terug naar de presentaties en cocktails, die waren echt geweldig.

diplomatico-2016-web-batch2-75

Wouter Bosch

Speciale vermeldingen voor: Elisa Bouchon met haar prachtige schetsen en cocktail op kamertemperatuur. Ben Lobos met zijn cocktails verpakt in kerstcadeautjes. Het gepimpte colbertje van nieuwkomer Boaz de Korte met het beeldmerk van Don Juancho op zijn rug. Het Italiaanse koffieritueel van Riccardo Guerinni .De blazende Mounir Hamza die bijna zijn eigen afro ontstak. Het getrompetter van Wouter Bosch. Ik zeg heus niet dat iedereen een winnaar was, maar alle 12 bartenders hadden echt werk gemaakt van hun presentaties en kwamen gewoon met goede drankjes op de proppen.

diplomatico-2016-web-batch2-10

Boaz de Korte

Je moet me niet schreeuwen!

Tiago Vasconcelos, Andrei Talapanescu en Michael John Straatman mochten zichzelf opmaken voor het avondprogramma. Michael John (a.k.a. MJ a.k.a. MJeezy a.k.a. de man van de straat) wist het publiek zonder moeite om zijn vinger te winden en de club volledig af te breken. Half Rotterdam was als #teamjeezy meegereisd en wist een nieuw decibelrecord aan de Amstel neer te zetten. Mi No Lob (je moet me niet schreeuwen) van Broederliefde knalde toepasselijk uit de speakers terwijl #teamjeezy kleine glaasjes met MJ’s cocktail aan het publiek uitdeelde. Michael John kwam als winnaar uit de bus na de optelsom van zijn scores uit alle ronden en overtuigde met de juiste cocktail van charisma, entertainment, smaak, skills, balans en storytelling.

diplomatico-2016-web-batch2-290

*Mantuano

Diplomático Mantuano is de vervanger en upgrade van Diplomático Reserva. Een ‘premium dark mixing rum’ met een smaakprofiel ontwikkeld om te mixen in cocktails. Dat betekent veelzijdig, complex en met een stevige body. Pruimen, rozijnen en houttonen op neus met een vleugje kruidigheid. Op het palet een gebalanceerd spel van gedroogd fruit, houttonen, wat noten, wat eikenhout en een uitgesproken vanilletoets. En niet onbelangrijk, droger dan zijn voorganger. De finish is zacht en lang.

diplomatico-2016-web-batch2-74

Diplomático Mantuano met een blazende Mounir Hamza zonder hoofd op de achtergrond

Ik schrijf eerder dat deze rum ontwikkeld is naar een zeker smaakprofiel, en dat maakt de complexe productie misschien wat beter duidelijk. Schrijft u mee?

  • Gedistilleerd van melasse én sugar cane honeys
  • Gedistilleerd in een column still, een copper pot still en een batch kettle
  • Gerijpt op Amerikaans eikenhouten ex-bourbon vaten en oud malt whisky.
  • Een blend van allerlei rums tot aan 8 jaar oud.
  • Een blend van 40% zware pot still rums en 60% lichte en medium rums.

Diplomático zelf tipt cocktails als Mulata en de Mary Pickford bij deze rum, ikzelf tip ook de cocktails van de 3 finalisten!

Andrei Talapanescu – (Pulitzer’s Bar Amsterdam) -Fading Star

diplomatico-2016-web-batch2-163

Andrei Talapanescu

Ingrediënten:

40 ml Diplomatico Mantuano

5 ml The Bitter Truth Pimento Dram

10 ml gepekelde gembersap (gari)

30 ml vers mandarijnensap

Werkwijze: Shake alle ingredienten met ijs en double strain in een voorgekoeld wijnglas. Garneer met een takje tijm.

 

Tiago Vasconcelos (Vault Bar Amsterdam) – Little Venice

diplomatico-2016-web-batch2-33

Tiago Vasconcelos

Ingrediënten:

60 ml Diplomatico Mantuano

40 ml huisgemaakte bananen en cacao infusie

30 ml aangezuurd cactusvijg

25 ml huisgemaakte broodlikeur

35 ml huisgemaakte amandelmelk-soda geïnfuseerd met knoflook

Werkwijze: Shake alle ingrediënten met ijs en double strain in een voorgekoelde keramische vaas

Garneer met een orchidee bloem geïnfuseerd met Mantuano-rum

 

Michael John Straatman (Ayla Rotterdam) – Embrace the journey – #1

diplomatico-2016-web-batch2-172

Michael John Straatman

Ingrediënten:

40 ml Diplomatico Mantuano

20 ml Amantillado sherry

10 ml Chinotto Reserve

5 ml huisgemaakte gezouten bitters

Werkwijze: Stir de ingrediënten in een mixing glas gevuld met ijs en strain in een wijnglas. Garneer met een bergamotschil, serveer een lepel met gerookte fetakaas naast de cocktail.

 

diplomatico-2016-web-batch2-336

Diplomático’s Julian Bayuni, de volledige jury en Michael John die net vreugdevol besprongen is door zijn #teamjeezy

Rondiplomatico.com

gustabrands.nl

rightspirits.com

 

Lees dit ook