Amsterdam, Bars, Cocktails, Rotterdam, Spirits

Cocktailjaar 2016 in 25 highlights

29 december 2016

2016 was een waanzinnig goed cocktailjaar.

Allereerst bedank ik alle bartenders, bars, brands, distillateurs, leveranciers, distributeurs, bartrainers, barconsultants, pr-bureaus, marketeers, cocktailfotografen en iedereen die een steentje bijdraagt aan de Nederlandse cocktailscene. Alleen maar liefde!

 1. Het jaar startte met een van de gezelligste avonden van 2016: De Gouden Stik Awards. Voor bartenders, door bartenders, georganiseerd door de heren van ISAAC. Noah in Rotterdam werd verkozen tot beste cocktailbar, Lennart Deddens tot beste bartender, David Trampe tot beste brand ambassador voor Loopuyt gin en Ricardo Sporkslede (oprichter The Fabulous Shaker Boys) bijgezet in the hall of fame. Uiteraard bestuurde Sergej Fokke weer de tequila train in Mystique en voorzag vele dorstige keeltjes van een gezonde slok tequila.
 1.  De Amsterdamse hotelcocktailbars Pulitzer’s Bar en Krasnapolsky’s The Tailor openden hun deuren. Pulitzer’s Bar werd geopend door resident bar consultant Andrew Nicholls, The Tailor door Tess Posthumus – verantwoordelijk voor de signature cocktails. Bar managers Andrei Talapanescu (Pulitzer’s Bar) en Niels van Horssen (The Tailor) runnen de boel.
Pulitzer's Bar - Bartender 5

Pulitzer’s Bar – Filipe Braz

 1. Dé cocktailbeurs van de Benelux is onmiskenbaar VENUEZ in Antwerpen. Inmiddels een must voor Nederlandse bartenders. VENUEZ 16 had ook dit jaar een line up van internationale sprekers, toffe stands en is het hart van de Antwerpse en Belgische cocktailscene die floreert als nooit tevoren.
 1. Anya Lily Montague (destijds Mr. Porter) werd in maart te Londen gekroond tot de Nederlandse finalist van de Bacardi Legacy Global Cocktail Competition. Zij mocht in april Nederland vertegenwoordigen op de Bacardi Legacy Global Finals in San Francisco. Anya vistte naast een podiumplaats, maar schitterde met haar Companion-cocktail. In 2017 zal Vitaly Alekseyev (The Duchess) met zijn Big Fish-cocktail meedingen in de wereldfinale in Berlijn.
Companion cocktail

Companion

 1. Joy Obergh bewees op reis naar San Francisco niet alleen een flashy DJ, Bacardi Trade Ambassador en een topcocktail op Porem’s nieuwe kaart te zijn, maar ook een uitermate talentvolle rolstoelduwer.
 1. Het Schiedamse Nolet Distillery, Neerlands’ trots in bange dagen, vierde zijn 325-jarig bestaan. Zoals de familie betaamt, vierden ze dat groots. Een week lang. Zoals Joshua Nolet, neefje van- en lead singer van Chef’s Special tijdens een van de gala diner’s zingt: “Here’s one to Ketel One”.
 1. Kevin Kroon (Door 74) won op 18 mei de Nederlandse finale van Diageo’s World Class Bartender of the Year, toch de meest prestigieuze cocktailcompetitie van de wereld. Begin september mocht Kevin – inmiddels bekend als ‘the game of kroons’ – meedingen in de wereldfinale te Miami, waar hij het tot nummer 12 schopte. Onze Vlaamse vriend Dries Botty van The Dirty Rabbit in Antwerpen eindigde in de top 6.
 1. Op zaterdag 21 mei weet Albert van Beeck Calkoen met zijn Gin Festival een geslaagd evenement neer te zetten, qua opzet, qua bezoekers, qua deelnemende gin- en andere drankmerken. Gin blijft maar groeien, gelukkig keek Mister Cocktail verder dan zijn baard lang is en waren er ook jenever, vermout en andere dranken te vinden.
 1. Op 23 en 24 mei vond de Perfect Serve Barshow Amsterdam plaats. Twee dagen lang cocktails, cocktails en nog eens cocktails. Stands, seminars, cocktailcompetities, the battle of the brand ambassadors, heel veel events, officieuze pre-party’s, party’s, after party’s, guest bartending shifts, take-overs en nog veel meer vloeibaar geweld.
 1. Het Amsterdamse Mystique Bar & Dining werd de hele zomer omgetoverd tot Mystiki. En zeg nou zelf, Rob van Looy in Hawaishirt met krans: wie wil dat nou niet?
 1. Inmiddels kan niemand om Wilson Pires en Tiago Vasconcelos heen, de Portugese broers die samen The Vault Bar van het ultiem chique Waldorf Astoria hotel bestieren. De cocktails, de ingrediënten, de smaken, de presentaties, het glaswerk (als je het al zo kan noemen): grensverleggend.
Vault Bar 10 original cocktails

Vault Bar cocktails

 1. Op 6 juni deed het reizende rumcircus Rum DnC van ‘international rum ambassador’ Ian Burrell en de topbartender Alex Kratena Amsterdam aan en gaf zijn eerste seminar en barshift in Tales & Spirits.
 1. De Nederlandse Bartender Club onderging in 2016 een verjonging, koerswijziging en ‘credibility upgrade’ met niemand minder dan cocktaillegende Misja Vorstermans aan het roer. En die voorzittersketting zit hem als gegoten. Ge-go-ten.
 1. Op 8 juni sleepte Airto Cramer van Tales & Spirits de 1e plaats in de wacht bij de cocktailfinale van de Nederlandse Bartender Club. Dat is natuurlijk tof, maar toffer is dat Airto door mocht naar de IBA (International Bartender Association) -finale in Tokyo later in het jaar. Daar moest Airto het afleggen tegen het felgekleurde garneer-, siropen- en likeurengeweld wat nog steeds aan de IBA kleeft.
 1. Tess Posthumus (Door 74) ramt dit jaar lekker door, ze is niet uit de media weg te slaan. En dat doet ze met verve, van RTL Boulevard tot 24 Kitchen tot zelfs Ivo Niehe. Van het Parool tot haar goed gelukte cocktailboek Cocktails met Tess, ze verspreidt overal het cocktailvirus bij een breed publiek. Het einddoel is naar eigen zeggen al jaren de Jamie Oliver van de cocktails te worden.
Tess Posthumus - Consultant The Tailor

Tess Posthumus @ The Tailor

 1. Wouter Bosch van The Duchess weet het meest te overtuigen na Disaronno’s The Mixing Star castings in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Maar er waren meer bartenders uit alledrie de steden van wie hun recept werd gepubliceerd in de Mixing Star Guide van Simon Difford.
 1. Op maandag 29 augustus vonden er maar liefst 3 cocktailcompetities plaats in Amsterdam. Wilson Pires van Vault Bar won de finale van Art of Martini van Elit. Elisa Bouchon van The Tailor won de Nederlandse finale van de Merlet Sidecar competitie en Eric Stephenson die van de Opihr World Adventure competitie.
 1. Op 11 en 12 oktober was weer een enorme delegatie bartenders en cocktail-gerelateerde personen aanwezig op Bar Convent Berlin, de belangrijkste en grootste Europese cocktailbeurs. Ik kreeg zelfs van BCB-oprichter Helmut Adam een ‘BCB Veteran’-button opgespeld voor 7 jaar trouw bezoek. Daar doe je het voor.
 1. Tales & Spirits in Amsterdam klom dit jaar naar de 18e plaats in The World’s 50 Best Bars-list, veruit de hoogste Nederlandse notering ooit. Inmiddels ook de enige Nederlandse bar in de lijst waar elke bar in de wereld in wil staan. En als ik de eigenaren Lydia Soedadi en Boudewijn Mesritz een beetje ken, is nummer 18 voor hen sowieso geen eindstation.
3 souls of T&S

3 souls of T & S Airto, Boudewijn, Lydia

 1. Serieuze transfers binnen Tales & Spirits. De Schotse Rus (of iets dergelijks) Danil Nevsky verliet de bar en Nederland, na enkele jaren in Amsterdam voor een welkome reuring in de scene te hebben gezorgd. Gelukkig keerde Ciro Adriano de Georgio terug in Amsterdam, en wel achter de toog bij Tales & Spirits. We hebben de beroeps-Italiaan, geboren gastheer en Best Bartender 2014 gemist!
 1. De Sipsmith 100 Martini Bar, een moddervette pop-up bar gesitueerd in het Pulitzer Hotel in Amsterdam bracht de uberluxe Londense hotelcocktailbar ervaring naar Nederland. Master distiller / cocktailhistoricus Jared Brown was er zelf ook bij voor een robbertje cocktails ‘trowen’ en het nippen van een martini of acht.
Sipsmith's Jared Brown

Sipsmith’s Jared Brown

 1. Hani Asfdaai (Noah Rotterdam) werd gekroond tot Entree Best Bartender na een zenuwslopende competitiedag midden in de Amsterdamse Foodhallen. Hij liet finalisten David Trampe en Airto Cramer achter zich, toen Studio 21 in Hilversum twee weken later ontplofte tijdens de bekendmaking op de Entree awards.
 2. Diezelfde avond werd Stirr, wederom een Rotterdamse cocktailbar, als beste (nieuwe) cocktailbar van Nederland uitgeroepen. Dit werd het al eerder dit jaar door mannenblad Esquire. De bar is de jongensdroom opgebouwd met bloed, zweet en tranen van Can Kizilca en zijn kompanen. De bar laat de andere genomineerden, prestigieuze Amsterdamse hotelbars als Vault Bar, Pulitzer’s Bar en the Tailor achter zich. Ook Calle Ocho, de vijfde genomineerde én gezelligste cocktailbar van Amsterdam moest het tegen Stirr afleggen..
stirr

Stirr – Can Kizilca

 1. In december waren er op de valreep nog 2 cocktailcompetities waar ik aan mocht schuiven als jurylid. De Nederlandse finales van Diplomático World Tournament en The Great Chase Competition. Michael John Straatman (Ayla, Rotterdam) brak de Amsterdamse Curtain Club af tijdens de Diplomático finale en mag zich in 2017 melden in Venezuela. The Great Chase Competition in het Rotterdamse leverde een Haagse winnares op: Arden van den Ende (Spark).
 2. Begin december popte ook Bar de Vlieg op, een belachelijk toffe bar in restaurant D’n Vijff Vlieghen in Amsterdam. In dit monumentale pand ademt elke baksteen historie, de ideale setting voor een cocktailbar met de spirits van Nolet (Ketel 1 jenevers, Nolet’s Finest Gins, Ketel One Vodka) in de hoofdrol. Tot eind maart 2017 kun je hier terecht voor een frisse kopstoot, een negroni of old fashioned.
Bar de Vlieg - Chi-ho Ta - © Ming Chao

Bar de Vlieg – Chi-ho Ta © Ming Chao

Terwijl ik dit overzicht schrijf, wordt mij duidelijk dat het cocktailjaar 2016 niet in een blogpost te omschrijven valt. Aan alle borrels, master classes, tastings, events, lanceringen en competities die ik niet vermeld heb: sorry. Toch nog een kleine vermelding voor de wederopstanding van jenever (Hoi Lennart, Peter, Sebastiaan (2x), David, Nik, Michel, Ivar, Malika, Maarten, Jamie, Sunny, Johan, Jean-Paul en Myriam!), de opmars van mezcal (Hoi David!), het succes van Willem’s Wermoed (Hoi Paul!) en voor alle bars die in 2016 keihard werkten om minstens zo awesome te blijven als ze al waren (Hoi Porem, Dr., Door 74, Feijoa, Vesper Bar, Mystique, The Duchess, HPS, Noah etc).

Tot zover mijn laatste lijstje van het jaar.

It was written.

Cheers en tot in 2017!

 

Ingmar

honey-ryder

Openingsfoto ©  Tony Perez

Lees dit ook