Cocktails, Spirits

Cocktailcompetities!

5 juni 2015

Na mogelijk één van de drukste weken in die historie van bartending in Nederland, ooit, is het tijd voor bezinning. Cocktailcompetities en ‘spirited events’ waren een dagelijks fenomeen. En vrij regelmatig mocht ik de bartenders, hun presentaties-, prestaties- en cocktails jureren. Wat is er ook alweer allemaal gebeurd?

Diageo World Class Dutch Bartender of the Year

Tess Posthumus - Diageo World Class Dutch bartender of the year- (c) Tony Perez

Tess Posthumus – Diageo World Class Dutch bartender of the year – (c) Tony Perez

Tess Posthumus (Door 74) werd op 2 juni Diageo World Class Dutch Bartender of the Year 2015. Na een volle finale-dag liet zij finalisten Rogier de Haan (Mr.Mofongo), Michael-John Straatman (Spark) en als laatst Lennart Deddens (Mr. Mofongo) achter zich tijdens de ontknoping in de hoofdstedelijke Chicago Social Club.

In het koningsnummer, de sensory challenge, wist Tess onmiskenbaar te overtuigen met haar verrassende, multi-zintuigelijke cocktail. Tess mag door deze winst deze zomer door naar de World Class Global Finals in Kaapstad, Zuid-Afrika.

Disaronno The Mixing Star (Dutch finals)

Danil Nevsky - Disaronno The Mixing Star - (c) Ming Chao

Danil Nevsky – Disaronno The Mixing Star – (c) Ming Chao

Danil Nevsky (Tales & Spirits) won op 1 juni de Nederlands finale van Disaronno’s The Mixing Star-competitie. Danil wist na een lange competitiedag mede-finalisten Michael-John Straatman (Spark, Den Haag), Timo Janse (Door 74), Kevin Kroon (Door 74), Thomas Datema (HPS) te verslaan. Dit deed hij met verve met zijn ogenschijnlijk simpele maar steengoede cocktail met de cheeky naam ‘La piccolo miracolo’. Hij wint hiermee een geheel verzorgde reis naar het mekka van de bartending, Tales of the Cocktail in New Orleans – juli dit jaar.

Disaronno The Mixing Star finalisten - (c) Ming Chao

Diaronno The Mixing Star finalisten – (c) Ming Chao

Buffalo Trace competitie

Buffalo Trace @ Level Rotterdam - (c) De Monnik Dranke

Buffalo Trace @ Level Rotterdam – (c) De Monnik Dranke

Kevin Kroon (Door 74) won op donderdag 28 mei de Buffalo Trace competitie in Level Rotterdam met zijn Bootleggers Remedy. Een laars van een cocktail met Buffalo Trace, cider, limoen en een huisgemaakte spiced pecan-maple siroop. Op de derde plaats belandde nieuwkomer David van der Poel van de Amsterdamse Bar Moustache met zijn ‘Culatello infused bourbon’. Alberto Matallana (Dr. Rotterdam) wist de tweede plaats te behalen met zijn ‘Juicy Q’; een verrassend huwelijk tussen Buffalo Trace en… vleesfond.

Sensez presents: The battle of the brand ambassadors

David Trampe - Loopuyt Gin - Perfect Serve Barshow - (c) Ming Chao

David Trampe – Loopuyt Gin – Perfect Serve Barshow – (c) Ming Chao

Dinsdag 26 mei won brand ambassador David Trampe van Loopuyt gin de ‘Battle of the brand ambassadors’, een initiatief van Sensez wat zijn tweede, drukbezochte editie beleefde. De jury bestond uit Marcel van der Ben, eigenaar van Behind Bars in Utrecht, Sanne Huisman , de eigenaar van Teds Amsterdam en Remco Babay, eigenaar van Porem in Amsterdam. David Trampe, stiekem natuurlijk een doorgewinterde bartender, scoorde met zijn presentatie, originaliteit en natuurlijk de beste cocktail(s).

El Dorado 12 Competition

Jury - The Perfect Barshow - El Dorado 12 - (c) Ming Chao

Jury – El Dorado 12 competitie @ Perfect Serve Barshow – (c) Ming Chao

Op maandag 25 mei trapte El Dorado 12 rum de marathon af met zijn competitie op de Perfect Serve Barshow. De Rotterdamse Nomzamo Roseval (Blender) pakte de eerste plaats met zijn geslaagde Skull No.12, een gitzwarte goed gebalanceerde tiki-cocktail in een immens skull-glas inclusief vlammen en fruit.

Wat was er nog meer te doen?

Teveel om op te noemen. Op zondag 24 mei was er een moddervette officieuze Perfect Serve pre-party in de Amsterdamse cocktailbar Tales & Spirits met een scala aan internationale barhelden. Op maandag 25 mei begon de Perfect Serve barshow in de Westerliefde en Westerunie in Amsterdam. Iedereen die iets met cocktails, drank en bartending te maken heeft in Nederland liep daar rond. Seminars van internationale topbartenders en bargoeroe’s, en de meest toonaangevende spirits en mixers van het moment namen bezit van de oude fabriekshallen.

Perfect Serve Barshow Amsterdam - (c) Ming Chao

Perfect Serve Barshow Amsterdam – (c) Ming Chao

 

Op maandagavond mocht een select gezelschap bartenders uitgenodigd door Hendrick’s gin getuige zijn van een huwelijksvoltrekking tussen een roos en een komkommer op een afgelegen landgoed. Op dinsdagnacht vierden de bartenders tot diep in de ochtend hun feestje bij Belvedere’s Bartenders Breakfast (BBB). Tot vroeg in de ochtend. Woensdag was er nog de eerste Gin & Tonic Day, een drukbezocht gin-tonic festival met heel veel gin. En tonic.

Ik ben vast nog gebeurtenissen vergeten, het waren ook niet de meest nuchtere dagen. Zo waren er nog de vele bartending shifts ’s avonds in de verschillende cocktailbars tijdens The Perfect Serve Barshow. En opende de cocktailbar van Remco Babay, Porem, zijn deuren. Maar daarover later meer.

Openingsfoto: (c) Tony Perez. Tess Posthumus samen met de jury van Diageo World Class Dutch bartender of the year 2015

 

 

 

Lees dit ook