Bars, Utrecht

Behind Bars

16 augustus 2015

En toen was er ineens een ‘echte’ cocktailbar in de Domstad. Bekende cocktailkoppen Daniel Lansbergen en Marcel van der Ben openden in juli 2015 Behind Bars cocktailbar….

Marcel vertelt: “In hartje centrum, daar waar voorheen de meest afgetrapte kroeg van Utrecht zat (Carafon) hebben wij Behind Bars gebouwd. Het duurde zo’n half jaar voordat veertig jaar achterstallig onderhoud rechtgetrokken was.” Asbest, rotte funderingen, een brakke voorpui, kogelhulzen, dubieuze naalden en levensgevaarlijke stroomleidingen passeerden de revue. Na regen komt zonneschijn, en zo ontstond toen de stofwolken zich optrokken een huiselijke cocktailbar naar eigen ontwerp.

Japanese whisky @ Behind Bars, Utrecht

Japanese whisky @ Behind Bars, Utrecht

Tiki-taferelen en Japanse whisky

Op de backbar valt allereerst de ongekende collectie Japanse whisky op. Verder zit de bar goed in zijn rum, bourbon en rye whiskey. Het assortiment is goed doordacht, bewust schenkt de bar verschillende stijlen van zijn spirits. Zo zijn de gin’s uitgezocht op smaak, stijl en afkomst en niet bepaald door marketing of het willen hebben van 85 soorten gin op de kaart. “De backbar hebben we zelf ontworpen, bewust zonder traptreden, want we zijn allebei niet zo groot. En het houdt onze kooplust in bedwang”, grinnikt Marcel. De muurschildering van een bevriende kunstenares en de vele tiki mugs, volcano bowls, doodshoofdmokken en schatkisten geven al weg dat de cocktailkaart veel tiki-cocktails en punches bevat.

 

Vanachter het kleine barretje maken Marcel en Daniel originele en smaakvolle cocktails. Zeker als je bedenkt dat Utrecht verre van een cocktailstad is. De punches en zombie’s vliegen je hier om de oren. Daniel’s variatie op Joerg Meyer’s moderne klassieker de Basil Smash is de onbetwiste hardloper. De variatie zit hem in de aromatische toevoeging van truffelolie. Ook de Coconut Daiquiri met Koko Kanu-rum gaat als een trein, maar het is dan ook hartje zomer als ik de bar bezoek.

 

Verliefd op Tinkerbell

Verliefd word ik op Tinkerbell, een longdrink met Pernod Absinthe (55%) en huisgemaakte komkommer-limoen soda. Veel cocktails op de kaart zijn cocktails waarmee Daniel en Marcel meedongen naar prijzen in cocktailcompetities. Een winnaar was de Rumtastic, waarmee Marcel in 2014 de El Dorado 12-competitie won: El Dorado 12, Pampero Anniversario, Falernum, Boiron ananaspuree, Mozart chocolate bitters en acid phosphate over ijs. Een verraderlijk lekkere tiki-cocktail.

Behind Bars - Marcel van der Ben

Behind Bars – Marcel van der Ben

 

De ondernemers delen graag hun passie voor bijzondere dranken en verzorgen workshops en proeverijen met Japanse whisky, rum en bourbon. En ze zitten niet stil, de plannen voor een restaurant dat in het voorjaar van 2016 zijn deuren moet openen liggen klaar.

 

Eigenaren: Daniel Lansbergen en Marcel van der Ben

Barteam: Again, Daniel lansbergen en Marcel van der Ben.

Prijs cocktails: € 8 – € 12,-

Punches om te delen zijn uiteraard kostbaarder maar zeker aan te raden. Neem je vrienden mee en doe een Hawaii-shirt aan.

 

Opmerkelijk:

  1. Behind Bars serveert zijn gin-tonics met Thomas Henry-tonic en een limoenpartje in een met ijs gevulde longdrink. Een komkommersliert in een Hendrick’s & tonic wordt uiteraard gedaan, maar kom hier niet aan met takken lavendel, schijfjes mango en een handgesneden roos van gember als garnering in je G&T-vissenkom.
  2. Na een maand geopend te zijn heeft de bar nog maar een handvol Mojito’s verkocht. Utrecht wordt volwassen!
  3. Loop een rondje door het Utrechtse centrum en bewonder het rijke aanbod malse studentenmeisjes. Blus je libido vervolgens af met een ijskoude Moscow Mule bij Behind Bars.
Merlet event @ Behind Bars - © Kevin Kroon

Merlet event @ Behind Bars – © Kevin Kroon

Behind Bars

Hamburgerstraat 14

Utrecht

Behindbarscocktailbar.nl

Facebook.com/behindbarscocktailbar

 

 

 

Lees dit ook