Spirits

Authentic Caribbean Rum Top 3

5 februari 2015

Authentic Caribbean Rum (ACR) is het keurmerk waaronder achttien rummerken afkomstig uit tien landen in de Caribbean vallen. Dat is heel veel rum, hoor ik je denken. Hieronder een uitleg van waar ACR voor staat, en mijn persoonlijke top 3 …

Een van mijn geluksmomenten van 2014 was een perstrip met ACR naar St. Lucia. Op misschien wel het mooiste eiland van de Caribbean leerde ik rum kennen van suikerriet tot fles. Niet alleen de lokale rummerken, maar alle rums uit het Caraïbisch gebied stuurden een delegatie – en hun rums – naar het eiland.

(c) 2014 Authentic Caribbean Rum

(c) 2014 Authentic Caribbean Rum

Authentic Caribbean Rum: de regels

ACR? Het ACR-keurmerk staat voor uitsluitend rum uit de Caribbean die aan een fiks pakket kwaliteitseisen moet voldoen. Tegelijkertijd variëren de rums sterk in de methoden van distillatie, blending en rijping, laat staan historie, karakter en smaak.

Iedere ACR-rum die een leeftijd draagt, is een blend van enkel rums die minimaal zo oud zijn als op de fles staat. Een 8-jaar oude rum bevat enkel rums van 8 jaar oud – of ouder. Ook zijn methoden als Solera-rijping en gemiddelde leeftijd niet toegestaan. Daarnaast worden er aan deze rums nooit suikers of smaakstoffen toegevoegd. De rum wordt 100% gemaakt gemaakt van suikerriet (geen suikerbieten, graan of aardappelen) en de smaken komen enkel uit het suikerriet en de rijping op eikenhouten fusten. Als laatste belangrijke kwaliteitscriterium is een ACR-rum gedistilleerd, gerijpt en gebotteld in het land van herkomst.

Zo, tijd voor rum. Open die fles, sla open die kokosnoot, pak de limoenen, de blikjes gemberbier en het ijs. Rum is fun!

3. Chairman’s Reserve Finest St. Lucia Rum

 

Chairman's Reserve Finest St. Lucia Rum (c) 2014 Ingmar Voerman

Chairman’s Reserve Finest St. Lucia Rum (c) 2014 Ingmar Voerman

De kwaliteitsrum van St. Lucia, en de lichtste van de drie rums. Een rum die het erg goed doet in cocktails en mixen. Een donkere, goud-amberkleurige rum, gerijpt op Amerikaans eikenhouten fusten met zowel pot still als continious still rums. De rums rijpen eerst onderling (vijf tot 11 jaar) op eikenhouten vaten, worden vervolgens geblend en rusten gezamenlijk zes maanden verder op eikenhout. De legendarische ‘Chairman’s Reserve Forgotten Cask’ mag nog vijf jaar langer in deze vaten blijven zitten. Niet makkelijk te krijgen maar 100% de moeite waard!

Fruitig en zoet begint de rum op de neus. Rijk van smaak met tonen van rood fruit, gedroogd fruit, noten, chocolade, tabak, nootmuskaat en peper. Droog en licht rokerig met een medium body neemt de rum met een gepaste lengte in de finish afscheid. Een soepele rum die veel smaken in zich heeft, en zich daardoor goed laat mixen. Een rum die zich goed laat drinken met een blokje ijs, maar nog beter uit de verf komt in cocktails. Net niet zwaar genoeg voor een rum old fashioned, ideaal voor een rum manhattan. Gaat ook als een trein in een daiquiri en heerlijk in mijn favoriete ‘rummy’ mix: in een longdrink met vers kokoswater.

2. Doorly’s Fine Old Barbados Rum XO

Doorly's Fine Old Barbados Rum - XO

Doorly’s Fine Old Barbados Rum – XO

Doorly’s is een van de oudste rums van Barbados, en een van de weinige kleine onafhankelijke distilleerderijen in het Caraïbisch gebied. De indrukwekkende kelder gerijpte rums van de Foursquare Rum Distillery vormen de basis voor de XO-blend van het huis van Martin Doorly. De rums in de blend zijn zo’n zes tot tien jaar gerijpt.

De rum rijpt in twee fasen op eikenhout: oude bourbonvaten en vervolgens op oud Olorosso-sherryvaten. De mahonie-rood gekleurde rum opent met een aromatische neus vol zoet tropisch fruit, deze zetten op het palet door en werken gebalanceerd samen met chocolade, geroosterde noten, kruidigheid en hinten van tabak. Complex en gebalanceerd van smaak. Rokerig, warm, zoet en zacht neemt de rum afscheid. De finish blijft ellenlang hangen, en zo zien we het graag.

Doorly’s is een echte sipping rum om te drinken in een tumblerglas met ijs. Maar ook in high-end cocktails of zelfs als shot laat de rum je met een glimlach op je gezicht nagenietend achter. Vriendelijk geprijsd, zeker in vergelijk met XO-rums van ‘de grote merken’.

Oja, de blauwe vogel op de fles is de prachtige Blue Hyacinth Macaw. Doe er je voordeel mee.

1. El Dorado Special Reserve 15 Year Rum

El Dorado Special Reserve 15 Year Rum

El Dorado Special Reserve 15 Year Rum

El Dorado is de rum van de Demerara distilleerderij in Guyana.  Een unieke rumstijl die ook wel Demerara rum genoemd wordt, naar de rivier waar de distilleerderij aan gelegen is. Met meer dan 300 jaar ervaring en historie in suiker- en rumproductie een waardige speler in rumland. De distilleerderij en zijn rums onderscheiden zich door het gebruik van houten distilleerketels: een enkele houten pot still, een dubbele houten pot still en een houten Coffey still (continue distillatie). Google dat maar lekker, het is nogal omvangrijk om uit te leggen.

De rums in El Dorado Special Reserve 15 Year Rum zijn ook gedistilleerd in ’s werelds enige houten Coffey still en de houten distilleerketels. Vervolgens rijpen de rums minimaal 15 jaar (max 25 jaar) in kleine eikenhouten vaten, voor de master blender mag gaan doen waar hij voor betaald wordt: het blenden van de rums tot El Dorado 15.

El Dorado 15 is een rum die puur, met een blokje ijs of hooguit in een Old Fashioned-cocktail gedronken dient te worden. Limoensap tegen deze donkerbruingekleurde smaakexplosie gooien is gewoonweg zonde. De rum verdrinkt in medailles, trofeeën en prijzen. Jarenlang uitgeroepen tot beste rum van de wereld door de wereldwijde rum elite .

Een volle neus met donkere chocolade, toffee, koffie, gesuikerd steenfruit, gebrande noten, peper en vanille belooft dat er nog heel wat te komen valt. Op het palet vallen een volle body en een complex samenspel van tropisch en gedroogd fruit, warme kruiden, eikenhout, butterscotch en vanille te proeven. De textuur van deze rum laat zich bijna kauwen, dik, zijdezacht en bijna stroperig. De finish sluit zacht en romig af en blijft vooral zeer lang hangen. Kleine kritische noot: El Dorado 12 is net iets stoerder van smaak, en is op die manier een betere partij in een rum old fashioned. Vind ik.

www.acr-rum.com

 

Lees dit ook