Cocktails, Spirits

Ancho Reyes

30 september 2015

Ancho Reyes is een Mexicaanse likeur met in de hoofdrol de Ancho-chilipeper. Gebaseerd op een recept uit de jaren twintig van vorige eeuw (1927), opgedoken in het stadje Puebla de Zaragoza, Mexico. Ancho Reyes is een geval apart en trakteert je palet op een reisje langs een scala aan smaken -van zoet en fruitig tot kruidig en pittig – met een ellenlange, verwarmende afdronk..

Je kan chili’s en kruiden infusen in een spirit, kruiden distilleren, je eigen chili-likeur maken – het komt niet in de buurt. Ik ben dus fan, en het leek mij wel waardig deze likeur te proeven en te beschrijven.

Tasting notes

De likeur opent met een zoete neus, die mij gelijk doet denken aan geur die vrijkomt wanneer je een verse chilipeper opensnijdt. Het ruikt bijna fris, groente-achtig. Raar, want de likeur wordt gemaakt van gedroogde chilipepers. In elk geval zet de likeur op de neus door met een bijna honingachtige zoetheid met veel warme en aardse tonen, denk aan kaneel en tonen van cacao. Op het palet meer kruiden uit de warme en aardse hoek: nootmuskaat, kaneel, pepers. De zoetheid blijft natuurlijk, sowieso is er weinig chemisch op te merken aan dit natuurproduct. De finish rondt warm en pittig af met een goede tinteling, niet zo pittig dat hij al het geproefde wegvaagt, maar zeker een die overeind blijft staan in cocktails.

 

Aperitief

De likeur biedt een legio mogelijkheden voor iedere bartender met een beetje creativiteit in z’n porem. Er zitten zoveel smaken in waar je op kan voortborduren dat je je niet hoeft te vervelen met een flesje Ancho Reyes achter de bar. Traditioneel was Ancho Reyes bedoeld als aperitief, een likeur om puur te nippen. Dit is zeker geen slecht plan, al zou ik hem wel even stirren met ijs of in elk geval on the rocks drinken. Ik vind dit spul eigenlijk te goed om te gebruiken als shot. Maar hey, whatever floats your boat…

 

Madame Yanet

Ik vroeg de ‘latino flavours’-bartender bij uitstek, Julian Bayuni (Salmuera), om een mooi cocktailrecept met Ancho Reyes. Dit werd Madame Yanet, vernoemd naar de Mexicaanse wereldberoemde ‘smoking hot’ weervrouw Yanet Garcia. Madame Yanet is complex (een eigenschap waarvan ik betwijfel of mevrouw Garcia deze rijk is), fruitig (sappig, dat zeker) en pittig (hierover geen twijfel). Julian zelf zegt hierover: “Zesty on the nose, fruity body, long spicy finish..”

 

Genoeg slechte dubbelzinnige teksten, het recept:

 

40 ml Marca Negra Espadin Mezcal

20 ml Ancho Reyes

15 ml (home made) strawberry shrub

10 ml Manzanilla sherry

2 dashes rhubarb bitters

 

Werkwijze:

Shake met ijs, fine strain en garneer met een citroenschil (spray eerst) en een lavendeltakje.

 

Glas: Coupe

 

Garnering:

Citroenschil en lavendel

 

anchoreyes.com

bestellen doe je via rightspirits.com

 

Voor de liefhebbers, mevrouw Yanet Garcia geconcentreerd aan het werk..

sem_titulo

 

 

 

 

 

Lees dit ook