Amsterdam, Bars

The Duchess

21 oktober 2015

The Duchess, het glamoureuze, luxe restaurant van het W hotel is nogal een ding. The Duchess is het restaurant met aparte cocktailbar van Yossi Eliyahoo (Izakaya, Momo, The Butcher, Mr.Porter) in het voormalige Kasbank-gebouw.

Zonder al te diep in te gaan op het interieur: wow. ‘Alsof je in New York bent’ was op menig hotspot-foodie-geitenblog te lezen ten tijde van de opening, een maand of twee geleden. Dus dat. Plus heel veel marmer.

THE DUCHESS Interior Photos-02

We zijn hier om te drinken, en dat zullen we. Beginnend met 1 (of 2) glaasje(s) van de huispunch Duchess Punch in de tea slash punch room start het feest der verkenning van de cocktailkaart. En wederom, dat is ook nogal een ding. Negen pagina’s met punches, fountains, shrubs, sherbets, tonics, cordials, gin-tonics, corpse revivers, aperitiefcocktails, champagnecocktails, spritzers, martini’s, sours, digestiefcocktails, flips en pousse-cafe’s.

Punch en stijlvolle porno

De Duchess Punch is een lust voor het oog. Geserveerd in een prachtige punchbowl met dito kopjes. Is budget voor glaswerk hier ooit een criterium geweest? Ik denk het niet. Bar manager Sergei presenteert trots zijn creatie, bestaande uit: Fine Claret (rode Bordeaux-wijn), zwarte thee, rose & lavender shrub, citroensap en cognac. Grappig genoeg heeft de combinatie van de rode wijn en lavendel een smaak van zoete kersen tot gevolg. De magische wegen van punch zijn echt ondoorgrondelijk. Zat hier nou ook nog iets van laurierblad in?

Eenmaal gezeteld in de comfortabele barkrukken vergaap ik mij even aan het design van de bar en backbar. Veel schitter, pracht en praal. Porno in een stijlvol jasje. Verder naar de Shrubs en Sherbets. Ook verkrijgbaar zonder alcohol. Verkrijgbaar, mind you.

Cocktail Photo 5

De Summer Shrub is een crowd pleaser (frambozen, rozenwater, citroenschil, wijnazijn en Bombay Sapphire-gin), echter ook  een verrassend goed drankje. Zonder vanille, passievrucht of komkommer: ik zeur niet. The Empire Line is de overduidelijke echte mannen-shrub, een zware jongen met cider-azijn, muscavado-suiker, citroen, kaneel,turmerie en rye whiskey. Normaal zou ik hiervan moeten juichen, maar het resultaat is mij iets te donker, te zoet, te zwaar, uit balans.

Cuban buck-eyes en corpse revivers

Goed, tijd voor het aperitief. Huisaperitief La Duchesse (Campari, St.Germain elderflower, clementine cordial, soda) is een aperitief uit het boekje. Licht, simpel maar toch boeiend. Niet te bitter, niet te zoet. De sectie (un peux) plus fort heeft mooie, complexere cocktails. De kracht van eenvoud is voor mij de Cuban buck-eye. Bacardi Carta Blanca wordt opgevoerd als Cuban style rum, en wordt in de verhouding 3:1 gestrirred met Manzanilla sherry en een dash Sencha thee. Thee laat zich moeilijk proeven in cocktails, maar de combinatie van de Puerto Ricaanse-rum met Manzanilla-sherry werkt als een trein.

Gejuich klinkt er vanaf mijn kruk bij de Corpse Reviver No.4: Fernet Branca, Cognac en Creme de Minthe. Elegant, bomvol smaken als chocolade en mint en geserveerd in prachtig glaswerk. Ik zal een ontboezeming doen: ik word altijd erg verdrietig van bartenders die te pas en te onpas Fernet in hun cocktails mieteren. Het is nogal krachtig spul, wat derhalve zorgvuldig gebalanceerd dient te worden. Sergei slaagt vandaag voor de crash course ‘how to treat Fernet with care’.

The Duchess - Cocktail Photo 4

Geluk is een absintfontein

Omdat er nog niet genoeg gedronken is kruipen we nog gezellig achter de ‘absinthe fountain’. Absint met ijswater over een blokje suiker gedruppeld, daar is echt niets mis mee, al gaat het natuurlijk om het theater. En dat valt over The Duchess in zijn algemeenheid te zeggen, het draait hier voor een groot deel om de pracht en praal. Meeslepend, groots, kosmopolitisch, zien en gezien worden. Yossi Eliyahoo in bloedvorm. Maar ik ben echt verrast over de all-round kwaliteit die de bar weet neer te zetten. Met The Duchess heeft Amsterdam er een cocktailbar van formaat bij gekregen.

Eigenaren: The Entourage Group, Yossi Eilahoo

Barteam: Sergei Grey Platanov (barmanager)

Ayesha Spoel, Wouter Bosch, Filipe Braz, Florian Willemsen, Petra Norinder

Prijs cocktails: € 9 – € 17,-

Punch: € 8,50 per glas, € 150,- voor een enorme punchbowl. Voor als je veel vrienden hebt.

 

Opmerkelijk:

  1. Voor de bezorgde lezers onder ons: ik ben niet achterstevoren op mijn scootmobiel -tegen het verkeer in over de grachten-huiswaarts gevlogen na een avondje professioneel innemen. Daar zijn taxi’s voor.
  2. Barmanager Sergei lijkt af en toe van enthousiasme en passie uit elkaar te spatten.
  3. Tip van achter de bar: als je bij The Duchess wilt gaan eten, reserveer dan een plekje aan de bar. Hier kun je heel de avond blijven zitten zonder rekening te hoeven houden met sfeerverlagende shifts.  Dus je hoeft niet om negen uur ’s avonds beteuterd naar huis, terwijl jij gewoon je zuurverdiende spaargeld stuk wilt slaan na een week noeste arbeid!

 

the-duchess.com

facebook.com/theduchessamsterdam

 

Lees dit ook